De seneste renoveringer og forbedringer på banen er meget synlige. I klubhuset hænger et foto af banen med totalt afbrændte fairways taget for få år siden. Fairways er i dag grønne, velfriserede og behagelige at gå på, mens greens som nævnt er både hurtige og meget troværdige.
Starten på runden er et 335 meter (58) langt par 4-hul, hvor den væsentligste feature er den store tværgående bunker lige foran green - efterfulgt af et 355 meter langt par 4-hul ratet som et af banens sværeste på grund af et smalt drive og et indspil med en sø til højre for green.
Efter et langt par 5-hul 3 kommer par 3-hullet 4, der trods sine kun 125 meter godt kan kandidere til titlen som signaturhul – vanskeliggjort som det er af en klitbakke foran green og masser af skov tæt på green.
På hullerne 5, 6 og 7 har man som nævnt lavet et stort arbejde med at hæve bunkers for at undgå det høje grundvand samtidig med, at den ene af bunkers på par 5-hullet 7 er omdannet til en lille sø midtvejs i venstre side af fairway. En tværgående bæk beskytter green i indspillet.
På par 4-hullet 8 på 335 meter er der out of bounds hele vejen i højre side langs med jernbanen mellem Skagen og Frederikshavn, men et kikset drive kan også havne i den tværgående bæk.
Forni afsluttes med et finurligt par 4-hul på kun 285 meter fra 58-teestedet. Doglegget mod højre kommer så tidligt, at man ikke skal slå driver, med mindre man har power og længde til at skære ind over trægrænsen.
Sværhedsgraden er pænt stigende ved starten på bagni, fordi fairways på grund af den tættere skovlinje synes smallere.
På par 5-hullet 10 skal der drives med tungen lige i munden. Det samme gælder andetslaget, inden hullet slutter med to forstørrede bunkers, som formindsker indgangsvinklen. Det efterfølgende par 4-hul 11 må slås med par 3-hullet 4 om betegnelsen signaturhul på grund af et meget vanskeligt indspil med risiko for at havne i banens eneste potbunker til venstre for green. Den er så dyb, at der skal en trappe til for at komme ned i den og op igen.
Også par 4-hullet 12 virker meget smalt, fordi fairwayen med træer på begge sider snævrer ind halvvejs mellem teestedet og greenen.
Par 3-hullet 13 dybt inde i skoven er næsten en tro kopi af hul 4 – blot meget længere på 160 meter med en grådig bunker foran green. Par 3-hullerne 4 (123 meter) og 16 (163 meter) kan tilbyde flotte golfophold på Ruths Hotel for holes in one, mens par 3-hullerne 6 (155 meter) og 13 (160 meter) tilbyder en gourmet middag på Pakhuset for holes in one.
På par 4-hullet 17 ændrer træbevoksningen sig pludselig fra fyr og gran til løvtræer, og hvis man ellers kan abstrahere fra søen til højre lige efter teestederne på det korte par 4-hul 18 på 300 meter, er det et meget overkommeligt afslutningshul.
Nye teesteds-angivelser
Hvide Klit er fulgt i fodsporet på mange andre golfklubber i landet og har ændret teesteds-markeringerne fra de sædvanlige farver til talangivelserne 48, 52, 58 og 62, der indikerer længderne – med en backtee-længde på 6.284 meter. Det sker i bestræbelserne på at få spillerne til at spille fra det teested, der giver bedst mening og den største oplevelse.
Under alle omstændigheder, så har den store udviklingsplan med vægten lagt på forbedringer over hele linjen hævet kvaliteten betydeligt, så man må ikke snyde sig selv for et besøg på Danmarks nordligste golfbane, der efterhånden har sikret sig en plads i den danske superliga.
Heller ikke selv om det er mange år siden, at klubbens maskot og noget specielle attraktion – den tamme ræv foran klubhuset – for flere år siden afgik ved døden.
Hvide Klit blandt bedste danske golfbaner i 2020 som nr. 14 – helt fortjent.
Se golfpakker til Hvide Klit Golf