Säröhus Hotell Konferens & SPA

Det svenske kongested

Hotell Säröhus på den eksklusive halvø Särö syd for Göteborg hitter blandt både svenske, danske og norske golfspillere

Det skorter ikke just på gode golfbaner i og omkring Göteborg, hvilket betyder, at især mange nordjyske golfspillere i sommerhalvåret krydser Kattegat med Stena Lina-færgeruten Frederikshavn-Göteborg for at sving køllerne på Göteborg-egnen.

Til de mest populære baner blandt nordjyderne hører Kungsbacka i den nordlige del af Halland Len - 28 kilometer fra syd for Göteborg. Det skyldes ikke mindst, at Kungsbacka Golf Klubb samarbejder med et charmerende, 4-stjernet konference- og spahotel, Säröhus, på ét af de mest eksklusive adresser i Sverige, halvøen Särö, og dermed i fællesskab tilbyder golfpakker med overnatning og greenfee.

Kungsbacka, der i nutiden både er navnet på en golfbane, en kommune og en by, hed oprindelig Kongsbak på gammeldansk, fordi byen blev grundlagt, da både Skåne, Blekinge og Halland i fortiden tilhørte Danmark. De tre landsdele, der samlet blev kaldt Skåneland, tilfaldt Sverige ved Roskildefreden i 1658, en fredsaftale, der fik sit navn, fordi den blev underskrevet i Roskilde Domkirke, og som iøvrigt forhindrede det danske riges udslettelse efter den svenske sejr i den Første Karl Gustav-Krig.

Den krig blev erklæret af den danske Kong Frederik III i juni 1657 overfor den svenske Kong Karl Gustav X. Denne var dog ikke tilfreds med fredsaftalen og indledte derfor Anden Karl Gustav-Krig mod Danmark i august samme år, en krig, som svenskerne tabte og derfor ved Freden i København i 1660 bl.a. måtte aflevere Bornholm tilbage til Danmark, som ellers var blevet svensk ved Roskildefreden. Skåne, Blekinge og Halland forblev derimod svensk. Den danske Kong Christian V gjorde i årene 1675-1679 et desperat, men forgæves forsøg på at genvinde Skåne, Blekinge og Halland i den skånske krig mod den svenske Kong Karl XI, en krig, der sluttede med, at den gamle fredsaftale fra 1660 blev genoprettet.

Eksklusivt feriested

Senere svenske konger har i høj grad præget Särö, som pudsigt nok blev nævnt for første gang i historien i en optegnelse af jordbesiddelser, der i starten af 1200-tallet tilhørte en dansk konge,Valdemar Sejr. Hundreder af år senere satte en række svenske konger deres præg på Särö, der i 1750 blev erklæret for en kongelig, svensk besiddelse. Den kongelige besøgsperiode begyndte dog først for alvor i 1887 med Kong Oscar II og sluttede i 1950 med Kong Gustav V. Allerede i 1857 havde Kong Oscar I og Dronning Josefina dog ferieret en måned på Särö.

En driftig forretningsmand, Leopold Schmidt, købte allerede i 1847 Särö for 70.000 kroner og skabte i løbet af 10 år et eksklusivt sommerferiested med 12 villaer og et hotel med 100 værelser til leje for velhavende Göteborg-familier, som to gange om uge kunne sejle med rutebåd til og fra Särö. Leopold Schmidt gik dog konkurs i 1877, hvorefter villaerne blev solgt til privatpersoner og hotellet overtaget af en anden investor.

I 1898 blev Särö købt af en anden, driftig forretningsmand, grossisten Hans Ludvig Ygberg. Sammen med Knut Wallenberg åbnede han i 1903 en togbane mellem Göteborg og Särö, som efter 2. verdenskrigs afslutning befordrede næsten en million mennesker om året. Banen bestod indtil 1965, hvor den ikke var rentabel mere som følge af stadig flere privatbiler og offentlige busser.

På grund af en fascinerende udsigt til skærgården og Kattegat rangerer Särö i dag blandt de tre dyreste steder at bo i Sverige - på højde med Båstad i Skåne og Lindingö ved Stockholm. Mellem 20 og 25 svenske millioner kroner koster et hus af rimelig standard og størrelse på Särö.

Kongeligt fotomuseum

Ligesom halvøen Särö har Säröhus en lang og spændende historie. Det blev åbnet i 1913 af Kong Gustav V som en sommerferiehjem for lokomotivførerne på Göteborg-Särö-banen og deres familier og bestod som sådan, indtil togbanen blev nedlagt (1965). Siden har Säröhus - der oprindelig hed Lokomotivførerhjemmet - fungeret som hotel. I 1970’erne stod det tomt i et par år, indtil den nuværende ejer, Torgny Berntsson købte det og udbyggede de til et moderne konference- og spahotel, der siden har tiltrukket masser af gæster fra både Danmark, Norge og Sverige.

Gustav V var den svenske konge, der besøgte Särö flest gange - 37 - som privat gæst hos kammerherre James Keiller, ejeren af skibsværftet Götaverken. Derfor lægger Gustav V navn til én af restaurantsalene i hotellet, og det samme gør Kong Oscar II og to dronninger, Sofia og Viktoria.

Både restaurantsalene, hotelgangene og hotelværelserne rummer masser af fotos af svenske konger, der har besøgt Särö og Säröhus, så mange fotos, at der nærmest er tale om en kongeligt fotomuseum.

Hotellet rummer i dag 109 værelser og tilbyder i sine golfpakker  overnatning, morgenmad, en 3-retters middag, én greenfee og én adgang til spa pr. dag formedelst 1785 kr. Man kan vælge greenfee til fire forskellige baner, Särö, Kungsbacka, Gräppås og Forsgården.

50 års jubilæum

Selvom der tre gange er spillet European Tour-turneringer på Forsgården, hvor Thomas Bjørn i 1996 førte Volvo Scandinavian Masters efter to runder, er Kungsbacka det mest interessante valg i golfbakken, fordi hullerne varierer mere på Kungsbacka, end de gør på Forsgården. Det er faktisk svært at finde en bane, der med hensyn til designmæssig fantasi matcher Kungsbacka, der både byder på parkhuller, flade seasidehuller og kuperede skovhuller.  

Den 18. december 1971 blev Kungsbacka Golfklubb stiftet, så klubben kunne altså fejre 50 års jubilæum den 18. december sidste år. Lidt pudsigt opstod klubben, fordi en kommunal, ordførende embedsmand, Josef Broberg, i en artikel i det lokale avis Norra Halland foreslog, at en historisk landbrugsejendom, Hamra Gård, ville egne sig perfekt til en golfbane. Det forslag blev fremsat, fordi Särö kommune nogle år forinden havde købt Hamra Gård, hvis afdøde ejer, Henning Kraft, i sit testamente havde bestemt, at gården skulle anvendes fritidsaktiviteter efter hans død.

Golfbaneideen fængede straks hos både fremsynede folk fra Kungsbacka og Särö, og med erfarne golfspillere fra bestående, lokale klubber i den første bestyrelse lykkedes det at komme i kontakt med én af datidens førende, europæiske golfbanearkitekter, englænderen Frank Pennink. Han havde på dét tidspunkt allerede designet allerede designet én svensk bane, Stora Lundby og udbygget Tylösand, men ikke mindst tegnet anerkendte baner som Woburn i England, Don Pedro (Villamoura II) i Portugal og Royal Selangor i Malaysia.  

12 år med 18 huller

I første omgang var der kun plads til 13 huller, som stod klar til brug i sommeren 1974. Først to år senere lykkedes det bestyrelsen at forhandle sig til et areal fra en nabogård til Hamra Gård, så klubben fik en 18 hullers-bane, som kunne indvies i sommeren 1978. På det tidspunkt havde klubben 900 medlemmer og en venteliste på 1000 personer! Det betød, at tanker om at bygge en 9 hullers-bane så småt begyndte at spire, men da det kneb med at finde et areal i sammenhæng med 18 hullers-banen, kom der til at gå hele 12 år, inden en sådan handel kunne falde på plads.

9 hullers-banen - hovedsageligt med skovhuller og med svenske Tommy Nordström som arkitekt - blev åbnet i 1990 under navnet Nya Banan. Samtidig fik 18 hullers-banen navnet Gamla Banan, der allerede dengang havde udviklet sig til et tilløbsstykke med hensyn til greenfeespillere. Det skyldtes ikke mindst, at banen fik særdeles  stor opmærksomhed, da den i 1986 lagde græs til et mestermøde mellem Sveriges fire bedste professionelle herrespillere, Anders Forsbrand, Mats Lanner, Ove Sellberg og Magnus Persson.

Det store antal greenfeespillere skyldes banens meget afvekslende og dermed meget udfordrende karakter både teknisk og taktisk. Banen starter med fem klassiske parkhuller efterfulgt af syv seasidehuller og fire kuperede skovhuller, inden den slutter med yderligere to parkhuller. Temmeligt usædvanligt begynder og slutter banen med et par 3-hul.  På et tidspunkt blev samtlige 18 greens i øvrigt ombygget efter mere moderne principper med hjælp fra den engelske banearkitekt Peter Chamberlain, som dermed øgede han banens sværhedsgrad betydeligt.

Tre stjernespillere

Gamla Banans varierede hulforløb og finurlige greens har ikke overraskende skabt mange gode spillere, heribland tre professionelle stjerner som Sophia Gustafson, Fredrik Jacobson og Johan Edfors.  Gustafson vandt ikke færre end 16  gange på Ladies European Tour og tre gange på LPGA Tour, Jacobson tre gange på European Tour og én gang på PGA Tour, Edfors seks gange på European Tour.

Den største af disse stjerner, Sophie Gustafson, begyndte faktisk som barn at spille på 9 hullers-banen i Särö Golf Club, som Konference- og Spahotel Hotel Säröhus også tilbyder i sine golfpakker.

Her tale om en fysisk udfordrende bane, hvor syv af hullerne, fra 2 til og med 8, stiller store krav til kondition og bentøj, hvis man i pensionistalderen stadig trækker eller skubber sin trolley.

Det går simpelthen så stejlt opad i klippeterrænet, at man behøver enten en elektrisk trolley eller en buggy. Næppe ret mange mennesker i en moden alder spiller 9 hullers-banen to gange til fods
uden motorhjælp.

Den første golfklub på Särö så allerede dagens lys i 1899, hvor tidligere nævnte kammerherre James Keiller anlagde fem huller ved badestedet Lysholmen og stiftede Särö Golf Club, der imidlertid kun overlevede i to år, indtil den blev oversvømmet og nedlagt. Først i 1981 blev klubben genoplivet et andet sted, nemlig på den pudsige adresse Särö Danska Väg på Särö kun fem minutters kørsel fra Säröhus. Särö Golf Club har også en 9 hullers par 3-ban og havde i mange år to kongelige æresmedlemmer, Prins Bertil og Prinsesse Liliann. Ingen af dem lever mere. Korta Banen hedder par 3-banen, mens »den rigtige« 9 hullers-bane hedder Långa Banan. Gamla og Nya Banan i Kungsbacka ligger 10 minutters kørsel fra Säröhus, der af både svenske, danske og norske golfspillere med rette kaldes for kongestedet, dels fordi svenske konger har besøgt det og dels fordi en golfpakke på det inkluderer en runde på en kongebane som Kungsbacka.

Tager man ikke til Göteborg med Stena Line-færgen fra Frederikshavn, sejler samme selskab Grenaa-Halmstad, hvorefter man har 120 kilometer ad motorvej til Särö.

Book dit golfophold på Säröhus


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.