Dom Pedro-dominans i Portugal

Når DP World Tour afslutter sæsonen med kampen om ranglisteplaceringer, sker det på Victoria-banen, der er en del af Portugals altdominerende golf- og hotelkoncern med fem klassebaner i Vilamoura på Algarve-kysten

Mon ikke de fleste danske golfspillere har stiftet bekendtskab med begrebet en ’Pedro’ i diverse klubturneringer, hvor en fraværende spiller i en firbold bliver noteret for 28 stableford-points?

I Portugal er Pedro en noget anderledes håndgribelig størrelse, som både portugisere, danskere og mange andre udenlandske golfturister støder på, når de bor og spiller på Dom Pedro Hotels & Golf Collection på Algarve-kysten.

Men hvem er så ham Dom Pedro, der hvert år ikke blot er vært for DP World Tours afsluttende kamp om ranglisteplaceringer på Victoria-banen, men også har sin store andel i, at Portugal ofte er topscorer, når der hvert år på World Travel Awards uddeles priser til Europas bedste rejsemål?

Det portugisiske ’Dom’ svarer til det spansk/italienske ’Don’, og for bedst at personificere den pågældende Dom Pedro skal vi helt tilbage til 1968, da Pietro Saviotti, der i øvrigt var af italiensk oprindelse, besøgte Madeira og forelskede sig hovedkulds i Machico Bay.

Pietro Saviotti drømte om at åbne et hotel i den naturskønne bugt, men det blev først realiseret af hans søn, Stefani Saviotti, der åbnede hotellet Dom Pedro Madeira i 1973. Med dette første hotel var Dom Pedro-koncernen født, og allerede året efter åbnede det næste hotel, Dom Pedro Garajau, også på Madeira.

Stefano Saviotti lod sig dog ikke begrænse til Madeira, men tog i 1976 springet til den sydlige del af det portugisiske fastland, nærmere betegnet Vilamoura på Algarve-kysten, hvor han åbnede Dom Pedro Vilamoura som det første efterfulgt af yderligere tre hoteller, Dom Pedro Portobello (1985), Dom Pedro Marina (1988), begge i Vilamoura, og Dom Pedro Lagos (1985) på Meia Praia-stranden.

Indtog på golfmarkedet

I 1998 indtog Dom Pedro-koncernen også hovedstaden Lissabon med åbningen af et femstjernet hotel i centrum af byen. Det var et hotel, der fra starten tiltrak både kendte skuespillere og internationalt kendte politikere som f.eks. den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, russiske Vladimir Putin og den tidligere italienske præsident, Silvio Berlusconi.

Kimen til Dom Pedro-koncernens indtog på golfmarkedet kom i 2011, da man sprang over Atlanten til Brasilien for at åbne Dom Pedro Laguna Beach Resort & Golf i Ceará 40 kilometer fra Fortaleza-lufthavnen.

Hotellet var en del af Aquiraz Riviera Eco-resort med en integreret 18 hullers golfbane. Stedet har vundet flere priser som ’bedste feriested i Brasilien’, ’bedste golfhotel i Brasilien’ og ’bedste strandresort i Brasilien’.

Den dominerende status som hotel- og golfkoncern i Portugal blev for alvor stadfæstet i 2016, da Dom Pedro-koncernen i samarbejde med forretningsmanden, Keith Cousins, opkøbte følgende fem golfbaner i Vilamoura: The Old Course Golf Club, Victoria Golf Course, Pinhal Golf Course, Laguna Golf Course og Millennium Golf Course.

Opkøb og rebranding

Overtagelsen af de fem golfbaner, der alle ligger inden for få kilometers afstand fra hinanden klos op ad bygrænsen til Vilamoura, blev også i 2017 startskuddet til en rebranding af koncernen som Dom Pedro Hotels & Golf Collection, der nu omfatter otte hoteller og fem golfbaner.

Med 42 golfbaner i 25 klubber på Algarve-kysten er det portugisiske golfmekka en værdig konkurrent og suppleant til spanske Costa del Sol – i golfmunde kaldet Costa del Golf. Faktisk spilles der ikke færre end 1,8 mio. golfrunder om året på Algarve-kysten.

Dom Pedro-koncernens baner er alle skabt af internationalt anerkendte banearkitekter med den amerikanske legende og syvdobbelte majorvinder, Arnold Palmer, i spidsen for arbejdet med Victoria Course.

Med golfsatsningen i Vilamoura har det været naturligt for Dom Pedro-koncernen at fortsætte det samarbejde, som de tidligere ejere af Victoria-banen i mange år havde med European Tour før navneskiftet til DP World Tour.

Igen i 2022 blev Portugal Masters på Victoria-banen den sidste tællende turnering i kampen om ranglisteplaceringerne, hvor kun de 120 bedste sikrede sig et fuldt kort til næste sæsons DP World Tour, der i øvrigt er gået tilbage til Race to Dubai-betegnelsen for tourens rangliste.

I år var syv danskere på startlisten, men kun tre klarede cuttet med den bedste placering til Jeff Winther som nummer 27. Blandt de spillere, der mistede både cuttet og kortet til næste års tour, var både Lucas Bjerregaard og Joachim B. Hansen, mens unge Nicolai Højgaard lige akkurat slap igennem til den store Nedbank Golf Challenge i Sun City, Sydafrika, der blev spillet i ugen efter.

Danske topresultater

Med både en sejr og en andenplads har Lucas Bjerregaard ellers tidligere haft stor succes på Arnold Palmers lange mesterskabsbane i Vilamoura, der blev åbnet i 2004 i det flade landskab mellem byen og havet, hvor banen med årene har fået mere karakter, efterhånden som træbevoksningen er skudt op med sorter som oliven, mandel og Johannesbrød.

I 2022-udgaven af Portugal Masters havde den engelske vinder, Jordan Smith, ingen problemer med at skyde banen i sænk med en vinderscore på 30 slag under par, skønt længden fra Palmer-teestedet er 6.651 meter. Men så var han også begunstiget af ualmindeligt godt vejr stort set uden vind alle fire dage.

Heldigvis er der fire andre teesteder for almindelige golfturister, der kan vælge maksimale længder fra 4762 (rød) over 5164 (blå)og 5628 (brun) til 6094 meter (gul).

Når denne signatur som mellemhandicapper vil give banen høj sværhedsgrad fra gul tee, skyldes det spilletidspunktet i en pro-am op til Portugal Masters (i øvrigt i selskab med Nicolai Højgaard og englænderen Ross Fischer).

Man skal holde sig på fairway, for den høje rough af Bermuda-græs kan være et sandt helvede for en amatør, der ikke er vant til, at græsset vikler sig rundt om køllen før træffet med bolden. I det daglige er roughen er ikke nær så hård at komme igennem.

Arnold Palmer har sørget for et både smukt og varieret layout, hvor der på de første ni huller kun er vand i spil på det 391 meter (gul) lange par 4-hul 7, der doglegger mod venstre forbi strafområdet hele vejen til green.

De sidste 9 huller er både de sværeste og mest interessante at spille på grund af de mange vådområder i spil med søer på hullerne 11, 12, 13, 14, 17 og 18.

Især de to par 5-huller 12 og 17 med vand hele vejen i henholdsvis venstre og højre side er fantastiske golfhuller, som man enten glæder sig til eller frygter at spille alt afhængig af ens temperament – og formen og vejrliget på spilledagen. I modvind er hul 12 på 482 meter et monster at tackle, mens sidevind er den største frustration på hul 17.

Klassisk Old Course

Diamanten i Dom Pedro-koncernens smykkeskrin med golfbaner er så ubetinget Algarve-kystens ældste golfbane, Old Course, der åbnede i 1969 med englænderen Frank Pennick som designer.

Beliggende tæt på byen i et smukt og kuperet terræn er denne Algarve-kystens ’Grand Old Lady’ et ’must play’ for enhver golfspiller, der sætter naturoplevelse og præcision over længde og udspekulerede features.

Det gamle klubhus emmer af britisk golfkultur, og giver man sig selv en time eller to i baren eller på terrassen med udsigt over banen, vil man kunne opleve et klientel med 80 pct. britiske spillere, der enten er ferierende eller migranter i Vilamoura.

Allerede på første hul forstår man, hvorfor de lokale kalder banen for et ’Mini Valderrama’ med henvisning til den kuperede, men meget vanskelige bane nær Sotogrande på Solkysten.

Med beskedne 6254 meter fra backtee lever par 73-banen ikke op til nutidens mesterskabsbaner i længde, men til gengæld er det en så meget større oplevelse at spille en bane, hvor de smalle fairways slynger sig i bakke og dal mellem de gamle fyrretræer.

Og a propos fyrretræer, så nåede den engelske golfspiller, sportsjournalist og banedesigner, Frank Pennick, også at tegne Pinhal Golf Course, der åbnede i 1976 – syv år før sin død i 1983. Pinhal er det portugisiske ord for den fyrreskov, der er karakteristisk for banens udseende.

Banens længde fra backtee er 6353 meter, men på rigtig mange fairways kommer der ofte en fyrretræskrone i vejen for næste slag eller indspillet til green, hvis man ikke er i den perfekte position, lige som der på fem af hullerne også er søer og vandløb i spil.

Et par år efter Frank Pennicks død hentede man i 1985 den velanskrevne amerikanske arkitekt, Robert Trent Jones Sr. Til Vilamoura for at optimere nogle af banens huller, og omkring årtusindskiftet blev banen forlænget til det nuværende forløb.

Pinhal er også kendt for en fantastisk panorama-udsigt fra klubhuset, der senest blev renoveret først i det nye årtusinde, ud over stedets driving range og øvrige træningsfaciliteter.

Klubhus for to baner

De to sidste Vilamoura-baner under Dom Pedro-koncernen, Laguna Golf Course og Millennium Golf Course, deler både klubhus og golfadministration beliggende få minutters kørsel fra Victoria-banen.

Som navnet antyder er Millennium åbnet i 2000, mens Laguna blev skabt i 1990 af den amerikanske banearkitekt Joseph Lee. Laguna har gennem de seneste to år gennemgået en næsten 100 pct. renovering og både fairways og greens med Bermuda-græs, der øger sværhedsgraden for skandinaviske spillere uden megen erfaring i den slags på de hjemlige breddegrader.

Med 6121 meter fra backtee og beskedne 5774 fra gul tee er banen ikke overdreven lang, men præget af en del søer og vådområder i det flade landskab med generelt brede fairways omgivet af palmer og fyrretræer.

De første ni huller har langt det smukkeste layout med nogle store resortvillaer omkring hullerne syv og otte, mens de sidste ni huller spilles med udsigt til nogle mindre kønne boligblokke, der udgør den yderste beboelse af Vilamouras udkant. Men teknisk set er banen absolut i orden med det forholdsvis korte par 4-hul 3 (357 meter fra backtee) som et smukt signaturhul, der kan spilles på flere måder.

Oprindeligt bestod Laguna Golf Course af 27 huller, men da man besluttede sig for at tilføje endnu en 9-hullers sløjfe i 2000, reducerede man Laguna Course til 18 huller og overdrog de overskydende 9 huller til den nye Millennium Course i samme nabolag – med den skotske arkitekt Martin Hawtree til at tegne den nyeste sløjfe. Han er bl.a. kendt for at have skabt Trump International Golf Links i Skotland.

Generelt er Millennium Course en meget åben bane, hvis man ser bort fra hullerne tre til syv, der med masser af fyrretræer minder en hel del om hullerne på Old Course og Pinhal Course. Feature-delen omfatter også en del søer, der er i spil – især på hullerne 17 og 18.

Skal man sammenfatte mulighederne for at tilbringe en god golfferie under sydens sol, er Dom Pedro-koncernens håndfuld af baner med varierende sværhedsgrad, natur og oplevelser inden for ganske få kilometers afstand af gode og konkurrencedygtige hoteller, absolut et godt bud.

Læs mere om Dom Pedro Hotels & Golf Collection


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”