En flad bjergbane

Santana Golf hører til de populære klassikere på Costa del Sol

Der findes mange kuperede og smalle golfbaner på Costa del Sol. For mange, mener en stor del af de ikke-spanske golfspillere, der svinger golfkøllerne på de andalusiske golfbaner tæt ved Middelhavet i vinterhalvåret.

Derfor nyder de mere klassiske og harmoniske baner med brede fairways stor popularitet blandt de golfspillere, der hellere vil gå banen rundt med køllerne på en trolley eller på ryggen frem for at være tvunget til at køre i en buggy, fordi det enten går opad eller nedad hele vejen rundt.

LÆS MERE OM SANTANA GOLF

Til de mest populære, klassiske baner hører Santana Golf, som ligger mellem de to kendte golfresorter, La Cala Golf og Mijas Golf, fem km nord for kystbyen La Cala de Mijas. Selv om man dermed finder Santana Golf et godt stykke oppe i bjergene, er der absolut ikke tale om en bjergbane, for kun på en tredjedel af hullerne oplever man mindre højdeforskelle fra tee til green.

Det harmonerer meget rammede med, at Santana Golf-banen selv markedsfører sig for at være inspireret af naturen og berørt af historien. Det skyldes, at den er anlagt i en tidligere avocado-plantage, der også rummede mange andre eksotiske planter.

Natursmukke løsninger

På de forholdsvis vandrette overflader førte denne farverige flora til natursmukke løsninger for den amerikanske golfbanearkitekt Cabell B. Robinsen, da han designede banen, som åbnede i 2004. Resultatet blev en spændende mesterskabsbane mellem avocado-, eucalyptus-, appelsin-, citron-, figen-, oliven- og mangotræer, en vegetation, der har medført et rigt fugleliv, bl.a. calzada-dværgørnen. På 5. hul findes desuden en gruppe kork-egetræer, der menes at være over 500 år gamle.

Det skinner i bane-layoutet tydeligt og dermed positivt igennem, at Cabell B. Robinson uddannede sig som landskabsarkitekt og blev bachelor som sådan, inden han kastede sig over golfbanedesign. Det gjorde han, fordi han på Harvard University havde mødt og var blevet ven med Rees Jones, søn af den legendariske golfbanearkitekt Robert Trent Jones Jr. Hos denne startede han med et sommerferiejob, der i 1967 udviklede sig til et fuldtidsjob på Trent Joneskontoret i New Jersey.

Tre år senere åbnede Trent Jones et kontor på Costa del Sol i Spanien med Robinson som chef, en position han bestred i 20 år, indtil han stiftede sit eget selvstændige designfirma, som blev hyret til at tegne golfbaner i både Spanien, Frankrig og Marokko.

Seks signaturhuller

Så meget harmonerer de 18 huller Santa-huller med hinanden, at det faktisk er svært at udpege et enkelt signaturhul. Man kan i stedet tale om fem af slagsen. Det gælder f.eks. 18. hul, som Cabell B. Robinson rangerede som et af de sværeste par 4-huller på Costa del Sol, da banen blev åbnet i 1995. Det skyldes, at man i drivet skal tage sig i agt for en sø langs højre side af fairway, og at indgangen til den lidt højereliggende green er særdeles smal.

Spektakulært. Sådan kan 4. hul, par 5, kun karakteriseres. Det skyldes først og fremmest, at udsigten til Middelhavet, fra teestedet, simpelthen er uforlignelig. Dertil kommer, at et vandløb foran greenen gør indspillet til greenen til en udfordrende affære.

Tre spektakulære par 3-huller skal også fremhæves. Det gælder 7. hul langs med floden Ojen og med vandløb Arroyo foran greenen 12. hul, hvor man fra en højtliggende green slår bolden ned på en kæmpestor, onduleret green, samt 16. hul med vand langt hele højre side fra tee til green. Man skal være særdeles glad for et par på disse tre huller. Banen rummer også ét af Costa del Sols længste golfhuller, 8. hul, par 5, på 602 meter fra det bagerste teested.

LÆS MERE OG SE GOLFPAKKER


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.