Forrygende Svensk PGA-Landskab

Blot 25 minutter fra hjertet af København ligger et fantastisk smukt og udfordrende golfanlæg.

PGA Sweden National rummer hele to 18 hullers mesterskabsbaner, Lakes og Links. Golfavisen testede Lakes-banen.

Jeg er skabt til åbent landskab, hvor vindene får fart, synger den kendte svenske sanger Ulf Lundell i den smukke sang, Öppna Landskap. Det er nok ikke sandsynligt, at han tænkte på PGA Sweden National og Lakes-banen, da han skrev sangen, men det kunne han ligeså godt have gjort.

Mesterskabs-banen, der i 2014 var vært for Nordea Masters og den 4.-7. juni igen lægger græs til turneringen, har karakter af parkbane og er anlagt i åbent terræn, hvor vinden er en kæmpe udfordring.

læs mere om PGA Sweden National

13 ÅRS FORBEREDELSE

Lakes-Banen blev indviet i 2009 af Europa Tour-vinder Peter Hansson og banearkitekt Kyle Phillips, og må derved betegnes som temmelig ny.

Banen tog sin begyndelse hele 13 år tidligere. Her fik direktøren for anlægget Mikael Soring ideen til det første PGA-anlæg i Sverige. Efter et passende stort sted var fundet i byen Bara nær Malmö, hvor det gamle Torup slot engang lå, begyndte drømmen at blive til virkelighed.

Banearkitekt Kyle Phillips havde godkendt stedet, og alle var klar til anlægningen af et fremragende golfanlæg. Det skulle dog vise sig, at være en anelse mere problematisk end som så. Det skulle første laves arkæologiske undersøgelser og forskellige miljøkrav skulle overholdes. I 2006 påbegyndte arbejdet af hele golfanlægget med hele to 18-hullers baner, en academy-course og et klubhus. Den 12. juni 2009 fandt den officielle åbning af PGA Sweden National sted.

EN SAND UDFORDRING         

Der er ikke mindre end 74 bunkers på Lakes course, som er placeret så strategisk godt, at der skal tænkes godt og grundigt over hvert eneste slag. Derudover er der syv forskellige tee-steder alt efter den enkeltes niveau. Banen måler 6800 meter fra de bagerste teesteder.

Runden starter stille og roligt ud med et forholdsvis tilforladeligt par-5 hul på 460 meter fra tee 59, som klubben generelt anbefaler herrerne at spille fra. For damernes vedkommende anbefales det, at der spilles fra tee-48. Der er ikke de store dikkedarer ved hullet, hvor grenen dog er pakket god ind omkring tre bunkers.

Herefter kommer der to par-4 huller, hvor særligt hul 3. byder på gevaldigt meget sand hele vejen op langs venstre. Banen må betegnes som værende let kuperet, selvom den i starten stiger en del hele vejen op til hul 6. som befinder sig på banens højeste punkt.

Hullerne 4 og 6 er begge to forholdsvis korte par-3 huller. Mens hul 4. måler 165 meter, er hul 6. endnu kortere på 125 meter. De er begge god pakket ind i bunkers og utrolig svære at spille i vind. Der er stort set ingen træer på banen til at skærme af for vinden, men dog er der fornylig blevet plantet over 300 nye træer, der på sigt vil hjælpe lidt på særligt blæsende dage.

På hul 9. er det ikke til at tage fejl af, hvorfor banen hedder Lakes Course. Hele vejen op langs højre side er der vand i form af den enorme specialbyggede sø. Det er ikke tilfældigt, at det er banens sværeste hul. Et utroliIMG_3098gt svært og smalt par-4 hul, hvor der er bunkers langs venstre side af fairway, og en å der skal forceres 272 meter ude.  En par på dette hul vil være en fremragende score.

FANTASKTISK AFSLUTNING

Selvom der på for-ni var nogle virkelige gode og udfordrende golfhuller, er det intet imod hvad der venter en på de sidste ni. Her er der nogle virkelige perler i mellem og vand i spil på mange af dem.

Hul 10 er ret ligetil, mens hul 11, et par-5 hul, er en stor udfordring for de fleste. Her ligger banens ældste træ i venstre side, som kan drille i drivet, da der løber en å hele vejen op langs hullet med start i højre side. Derudover er der flere bunkers placeret op langs venstre side af fairway.  Greenen er placeret så åen skal krydses. På de fleste steder omkring banen er roughen ikke så slem, men på dette hul skal man holde sig væk fra roughen i højre side.

Hul 13. er der igen vand i spil hele vejen op langs højre side i form af en stor sø. Et flot og udfordrende hul som går dog-leg højre.

Hullerne 17. og 18. er klart banens flotteste huller, hvor søen spiller en stor rolle. Hul 17. er et svært par 3 hul på 131 meter, hvor søen med garanti sluger rigtig mange bolde. Greenen er godt omkranset af tre bunkers. En sand perle som sagtens kan kåres som banen signatur hul.

Banens sidste hul er et vidunderligt afslutningshul, hvor fairway hælder ned om søen, der er i spil hele vejen langs venstre side. Hvis det spilles med omtanke, er det ikke noget specielt svært par-5 hul, men vær opmærksom på venstre side. Det flotte klubhus ligger til venstre for søen og kan nydes på hele turen op af fairway.

Banen står flot og skarpt og vil helt sikkert stå endnu skarpere, når Europa Tour-feltet skal modtages den 4.-7. juni. Greens er flotte og hurtige, og generelt set er banen i virkelig god stand og en fornøjelse af spille.

VERDENSSTJERNE SOM MEDEJER

I november 2014 blev verdensstjernen Henrik Stenson præsenteret som ny medejer af PGA Sweden National. Stenson skal være med til at videreudvikle anlægget med de to 18-hullers mesterskabsbaner og 9-hullers Academy Course. Medejerskabet af anlægget er Stensons første af slagsen inden for golfens verden. Han vil bruge sine mange års internationale erfaringer til at give medlemmer og greenfee-spillere en endnu bedre golfoplevelse.

Lige nu arbejdes der på at etablere nye feriehuse samt et hotel med spa og badeland. Det kommer til at fuldende golfanlægget med konferencelokaler, gode træningsfaciliteter og to golfbaner, der til sammen siden 2012 er blevet kåret til Sveriges bedste golfanlæg af de svenske golfspillere.

PGA Sweden National er Sten-son sikkert et besøg værd og garanteret også en genbesøg.

Golfpakker til PGA Sweden National fra 1.558 DKK

Kilde: Peter Nielsen, Golfavisen