Tennis var först
Lite före golfen spelades det tennis i Båstad. 1880 anlades den första gräsbanan och 1928 byggdes två cementbanor och SM arrangerades för betalande publik. Kung Gustaf V, även kallad ”V-Gurra”, var en av dem som uppskattade tennisen i Båstad och var en flitig gäst.
1974 vinner Björn Borg Swedish Open. Han vann för övrigt tävlingen även 1978 och 1979. Det som sedan 1920-talet är Hotel Skansen, precis vid Centercourten, byggdes 1877 som ett sädesmagasin för att sedermera bli hotell och mötesplats för prominenta bad- och tennisgäster. Fortfarande är det lätt att trivas i den historiska miljön, i hotellets Spa eller på Restaurang Sand.
Hotellets läge är svåröverträffat med hela Båstad inom gångavstånd och shoppingen, folklivet i hamnen, på barerna och ”Pepe’s Bodega” är berömda och vi såg skådespelaren Hugh Grant vid frukosten. Han har förresten ett hus i Torekov men valde att äta frukost på Skansen. Bara en sådan sak!
Lätt att trivas
Vi trivs i Båstad och något ”vaskande” med champagne ser vi inte röken av. I stället njuter vi av strandpromenaden och havets dofter och ser på allt liv och rörelse i hamnen. Lite läcker Bjäreglass och vi enas om att ibland är livet som rättvisast!
En av kvällarna bokar vi bord på Båstads franskinspirerade Bistro Grodlår & timjan. Vi upptäcker att på Bjärehalvön är vägen från jord till bord kort. Kanske rentav ”härodlat” mer än närodlat och njuter av maten och miljön i bistron. En annan av kvällarna provar vi skaldjursrätterna på Hamnkrogen som ligger som det låter, nere vid gästhamnen på kanten till det saltmättade vattnet.
Vädret är även det på sitt vackraste och vänligaste sida och när jag står vid gången ut mot Kallbadhuset frågar en dam, som letar snäckor i sanden, om vi verkligen är i Sverige? Jag svarar jakande, även om det just nu känns konstigt att vara i Sverige eftersom det är en sådan värme och stranden och miljön i Båstad för snarare tankarna till den franska Medelhavskusten.
Pärlan Torekov
Längst ut på udden av Bjärehalvön västerut ligger pärlan Torekov. Vi checkar in på Torekov Hotell och börjar med ett dopp i utomhuspoolen. Torekov Hotell är suveränt för livsnjutaren, för träningsfreaken, för gourmén, för golfaren, för paret, för vandrarna, för ett skönare liv – Torekov Hotell erbjuder allt med en lyxig och personlig twist. Jag håller med om vad de själva säger ”Du kommer vilja stanna här för alltid”.
Lite senare strosar vi runt i området runt hamnen och finner att Torekov är lugnare än Båstad, kanske lite mer som en pärla i en mussla. Det doftar tång och ilandflutna maneter. Det smakar torsk, salt sill och rökt makrill och här finns gator vid namn Ankargränd och Kajutgränd. Skyddshelgonet Sankta Thora håller sin skyddande hand över bofasta och besökare.
Morgonbryggan är populär dit gammal som ung cyklar på morgonen i vita, fladdrande frottémorgonrockar som segel i vinden för dagens första dopp. Och så kan du ta båten ut till Hallands Väderö, ett naturreservat på cirka tre kvadratkilometer, med verkligt härliga bad och en sista utpost mot havet och Danmark.
Seaside på Torekov
Inte långt från själva Torekov ligger Torekovs Golfklubb, som tillhör de härligaste att spela i landet. Torekov Links, som banan heter, ligger på en stenig, grusig och väldränerad mark. Men kom ihåg, att på Torekov likt sina skotska och irländska fränder, gäller det att rulla in bollen på greenen och inte attackera flaggan med höga inspel.
Banan har oftast en året-runt säsong och är vilket ifall som helst öppen tidigt på våren. Det är en mycket populär bana och trycket under semesterperioden är stundtals hårt. Sommaren 2020 öppnades också Torekovs nya klubbhus och restaurang – en naturlig mötesplats för alla.
Banan har ett magnifikt läge och en suverän layout som är utsatt av påverkan från naturens krafter. Banan är inte speciellt lång men det finns trixiga par 4-hål och en rad underbara par 3-hål. Om vinden ligger på kan också banan bita ifrån rejält. Detta gäller inte minst på ett av banans allra bästa hål. Det sjunde hålet är ett läckert korthål där du får vinden i ansiktet nio dagar av tio. Utsikten över härliga Hallands Väderö får du på köpet.
Jag spelar tillsammans med Leif och hans hustru Anita. Leif har varit ordförande i klubben och berättar och pekar och ger mig en omfattande historielektion. Det blir en mycket trevlig och rolig rond med trevliga människor och med många skratt. Vi njuter av banan och havsmiljön och av det svåra tolfte hålet. Banans kanske bästa hål. Vatten i spel, vind och annat otyg på detta par 5-hål. En tuff utmaning.
Vackert i söder
Vi far till den södra sidan av halvön och hittar Åkagårdens Golfklubb. Den har ritats av Jan Sederholm, en av Sveriges flitigast anlitade banarkitekter med 50-talet golfbanor i Norden på meritlistan. Jan Sederholm var också med och startade Föreningen Svenska Golfbanearkitekter FSGA 1989.
Åkagården är en golfbana i som smälter in i naturen. Höjdskillnaderna är på sina håll betydande och från flera platser på banan är utsikten över Skälderviken och det skånska jordbrukslandskapet magnifik. Jag spelar med Hasse och Jonas, greenfeegäster likt jag själv, och vi trivs på banan. Att solen fortsatt skiner från en i princip molnfri himmel bidrar säkert till njutbarheten. Det blåser heller inte speciellt mycket. Banans läge gör annars att vinden ofta är en utmanande faktor vid spel. Och så kom vi ihåg att efter ronden besöka Ostbutiken Åkagården, som är full av frestelser av det kulinariska slaget.
Bana vid Salomonhög
Slutronden blir på Bjäre Golfklubb. Banan ligger högt, mitt uppe på Bjärehalvön där himmel och jord möts. 149 meter över havet, vackert inramad av naturen hittar du en golfbana i bästa skick, mysigt boende och en härlig matupplevelse i Salomon Krog. Eller som man själva säger: ”Välkommen till Bjäre Golfklubb – en upplevelse i harmoni med naturen.”
Det är en riktigt trevlig bana att spela med härlig utsikt över Skälderviken från nio av hålen och Susedalen från övriga nio hål. För den kulturintresserade är Salomonhög, golfbanans adress, också en plats där det finns gott om lämningar från bronsåldern med bland annat flera gravhögar.
På andra sidan av Skälderviken reser sig mytomspunna Kullaberg med Mölle by the Sea och även Kullens Fyr. På Kullaberg spelades den kända TV-serien ”Kullamannen” in i slutet av 1960-talet i regi av Leif Krantz. Men det är en helt annan historia.
Få 3 erbjudanden på din golfresa til bjärehalvön