Golfens Picasso skabte mesterværk

Costa Adeje-banen på Tenerife har med udsigt over Atlanterhavet til naboøen La Gomera altid været et tilløbsstykke

En tidligere bananplantage huser i dag den mest spektakulære og mest eksklusive golfbane på den spanske ferieø Tenerife. Championship Course hedder Golf Costa Adeje-banen, som i oktober 2023 kunne fejre 25 års jubilæum med den ene af to initiativtagere og ejere, Eugenio Dominquez Alfonso, som præsident - en post, han faktisk har bestredet, siden banen åbnede i 1998. Den anden initiativtager, chileneren Kurt Konrad Mayer, døde i 2018, hvor hans efterladte familie overtog hans ejerhalvdel.

Både Eugenio Dominguez og Kurt Konrad Mayer var iværksættertyper med hensyn til ejendomsudvikling og i fællesskab udviklede de feriebyen Costa Adele fem kilometer vest for den første og største af slagsen i det sydvestlige   hjørne af Tenerife, Los Cristianos, som oprindelig var en fiskerlandsby, der opstod helt tilbage i 1860’erne.

Det var iøvrigt en svensker, Bengt Rylander, der gjorde Los Cristianos til en turistdestination allerede i 1950’erne. Han led a multiple sclerose og kom til Los Cristianos for at drage fysisk fordel af den tørre, varme luft på stedet. Som en kendt tv-person og skribent havde han stor succes med at sprede sin begejstring for stedet, og snart fulgt andre svenskere i hans fodspor for at lindre deres lidelser, ja, så mange, at Los Cristianos i slutningen af 1950erne og begyndelsen af 1960’erne nærmest havde præg af et stort, svensk rekonvalescenshjem. Den markante svenske tilstedeværelse førte blandt andet til, at byens hovedgade blev navngivet Avenida de Suecia (Sverige-avenuen). Det hedder den stadig.

Golfens Picasso

Stort set lige siden åbningen i 1998 har Costa Adeje-golfbanen været et tilløbsstykke, fordi den ligger på en sydvendt, solbeskinnet bjergskråning med den langstrakte Adeje-bjergkæde med det fladtoppede, iøjnefaldende bjerg Roque del Conde som baggrundskulisse mod nord og med udsigt over Atlanterhavet til Tenerifes markante naboø La Gomera mod syd. Det markante med hensyn til La Gomera består i, at øen har en form som en knytnæve og derfor ikke ligner nogen af de andre kanariske øer.

Det var datidens største spanske golfbanearkitekt, Jose Pepe Gancedo, der tegnede Golf Costa Adejes Championship Course. Her levede han i højeste grad op til sit tilnavn, Golfens Picasso, og skabte et mesterværk.

Det krævede nemlig stor fantasi at placere 18 huller i et kuperet bjergterræn, der havde fungeret som bananplantage, og som visse steder skånede stejlt ned mod Atlanterhavet, så stejlt, at det på to huller blev nødvendigt for arkitekten at udtænke og opføre tværgående stengærder og niveaudelte fairwayterrasser til at holde på jorden, så den i anlægsfasen ikke skred i havet.

Man spiller ned mod havet på de disse fairwayterrasser, henholdsvis på 3. hul, par 5, og 4. hul, par 4. Sidstnævne er banens absolutte signaturhul, fordi det som det eneste spilles vinkelret på Atlanterhavet og La Gomera, som tilsammen skaber en uforglemmelig udsigt. En green, der hælder fra bagkanten mod  forkant, giver desuden mange svære putts. 

Droppezone-travlhed

Mindeværdigt er også 7.  hul, par 3, med en ravine fra tee til en smal green omgivet af sort lavasand. Her slåes så mange fejlslag fra tee, at der ofte er travlhed i droppezonen, og at det derfor er i orden, at hullet har handicapnøgle 3 trods fire beskedne længder: 157, 147, 121 og 94 meter.

9. hul, et langt par 4, rangerer ifølge handicapnøglen som banens sværeste, fordi et langt drive skal slåes over en fairwaybakke, hvis man skal gøre sig håb om at score en par på hullet. En forholdsvis lille green kræver desuden stor præcision i andetslaget.

Til de svære huller hører også 10. hul, par 3, der fra bagerste tee (6400) måler gedigne 220 meter og henholdsvis 198, 188 og 166 meter fra de tre andre teesteder. Det er fuldt forståeligt, at hullet har handicapnøgle 4.

Banens 17. hul, endnu et langt par 4, er banens næstsværeste med handicapnøgle 2. Fairway knækker mod venstre halvvejs, og drivet skal helst lande i højre side, hvorfra der er bedre udsyn til greenen end fra venstre side.

Runden slutter med et forholdsvis let par 5, hvis man ellers formår at holde bolden i spil hele vejen fra tee til green.

Heldigt første forsøg

Generelt varierer hullerne - som altid på Jose Pepe Gancedo-baner - så meget, at to huller ikke ligner hinanden. Det skinner tydeligt igennem på Costa Adeje-banen, at han også har tegnet andre fantasifulde spanske baner som f.eks. Golf del Sur på Tenerife, Santa Ponsa 1, Canyamel og Capdepera på Mallorca, Torrequebrada, El Chapparal og Monte Mayor på Costa del Sol, Las Ramblas og La Finca på Costa Blanca. Gancedo har i øvrigt også tegnet to baner i Portugal, Santo Antonio og Parque de Floreste, og to i Den Dominikanske Republik, Cocotal og White Sands.

Med inspiration fra to af datidens største banearkitekter, amerikanske Robert  rent Jones Jr. og spanske Jose Arana tegnede Jose Gancedo fra 1970’erne til 1990’erne 22 baner.

I modsætning til de fleste andre banearkitekter havde Gancedo pudsigt nok ikke en karriere som professionel golfspiller som ballast, inden han startede som selvstændig golfbanedesigner. Til gengæld havde han været en god amatørspiller, som havde vundet det spanske amatørmesterskab syv gange. Førnævnte Torrequebrada var den første bane, han designede - som et forsøg, der faldt så heldigt ud, at det gav ham mod på at fortsætte. Torrequebrada har siden været én af de populæreste baner på Costa del Sol for golfspillede turister.

Dansker tæt på omspil

Popularitet blandt især skandinaviske greenfeespillere har Costa Adeje-banen aldrig manglet, dels fordi den hele tiden har været velplejet, og dels fordi den allerede i 2003 husede European Tour-turneringen Canarias Open de Espana med Spaniens største golfstjerne, Severiano Ballesteros, som initiativtager via sit turneringspromoverende firma Amen Corner, som han drev sammen med sine tre golfpro-brødre. Turneringen blev overraskende vundet af englænderen Kenneth Ferrie, som sikrede sig sin første sejr European Tour-sejr efter omspil med skotske Paul Laurie og svenske Peter Hedblom. Danske Mads Vibe-Hastrup sluttede på fjerdepladsen - ét slag fra at komme med i omspillet. Ballesteros klarede iøvrigt ikke cuttet til de to sidste runder.

Siden har Golf Costa Adeje huset tre turneringer på Ladies European Tour, Tenerife Ladies Open - i 2005 med franske Ludivine Kreutz som vinder, i 2008 med engelske Rebecca Hudson som vinder og i 2009 med engelske Felicity Johnson som vinder.

I coronatiden i 2021 vendte herrernes European Tour tilbage til Costa Adeje med både turneringen Tenerife Open, der blev vundet af sydafrikanske Dean Burmester, og med turneringen Canary Islands Championship, der også havde en sydafrikansk vinder i skikkelse af Garrick Higgo.

World Corporate Golf Challenge

Sidst, men ikke mindst har Costa Adeje-bane lagt græs til to udgaver i træk af finalen i af den eksklusive, verdensomspændende turnering The World Corporate Golf Challenge - henholdsvis i 2022 og i 2023.

Turneringen blev spillet første gang i 1993 og hed dengang The Times Corporate Golf Challenge, fordi den blev opfundet af avisen The Times i samarbejde med den engelske fodboldlegende Bobby Moore.

I fire år var der tale om en kun en turnering for fremtrædende britiske forretningsfolk, mediefolk og sportsfolk. Gennem regionale kvalifikationer spillede dame- og herrehold på fire personer sig til en national finale.

Fra 1997 blev forretningsfolk, mediefolk og sportsfolk fra andre lande også inviteret og turneringsnavnet derfor ændret til The World Corporate Golf Challenge. Samtidig blev turneringsformen lavet om til to spillere per hold. Den første udgave af The World Corporate Golf Challenge blev spillet på La Manga Club i Spanien og havde deltagelse fra 12 lande. I dag spilles kvalifikationerne i fem verdensdele af tilsammen 30 lande, hvor konceptet gennemføres af nationale arrangører på licensbasis.

Verdensfinalens afvikling går på skift mellem deltagerlandene, og det har betydet, at finalen har fundet sted på så eksotiske steder som f.eks. Jamaica Mauritius og Singapore. 2014-finalen spilles i Haikou i Kina. Kun én bane, Golf Costa Adeje, har huset finalen to gange.

Et af de største engelske navne golfnavne gennem tiderne, Tony Jacklin, har været ambassadør for og spillet i turneringen. En stort nordirsk golfnavn, Ronan Rafferty, og et spansk ditto, Manuel Pinero, har også deltaget, ligesom den portugisiske fodboldstjerne Luis Figo, tyskeren Uli Stielike  waliseren Mark Hughes også har været på startlisten.

En spansk rigmand, Jose Guerra, købte turneringskonceptet i 2007 og flyttede hovedsædet til Spanien. Han har siden ført koncentere videre med stor succes og med stor støtte fra magasinerne Time og Fortune samt tv-kanalen Golfing World.

Eksklusivt ferieområde

Med til historien om Golf Costa Adeje hører også et eksklusivt, firlænget klubhus med en elegant patio i midten. Der er tale om en smuk moderniseret kolonistiludgave af den gamle landbrugsejendom, Los Olivos, der avlede både oliven og bananer.

Udover Championship Course rummer i Golf Costa Adeje-anlægget også en spektakulær nihullers bane med par 33, Los Lagos (søerne). Spektakulær, fordi hele seks søer indgår i banelayoutet, som byder på ét par 5-hul, fire par 4-huller og fire par 3-huller. Det længste hul måler 456 meter fra gul tee og 412 fra rød tee, mens totallængderne lyder på henholdsvis 2129 meter og 1869 meter. Los Olivos var sit eget klubhus i en original, hyggelig  træbygning med både prohop, snackbar og tilhørende parkeringsplads.

Takket være Eugenio Dominquez Alfonso og Kurt Konrad Mayer har Costa Adeje i løbet af 25 år udviklet sig til ét af de mest eksklusive ferieområder på Tenerife. Det skyldes blandt andet, at der har været flere restriktioner på hotel-, villa- og lejlighedsbyggerierne i Adeje-området end i Los Cristianos- og Playa Las Americas-området, der ligger side om side med så tætte og mange bebyggelser, at det jævnligt medfører trafikale problemer.

Sådanne er Costa Adeje heldigvis forskånet for i samme omfang, fordi der tilsyneladende har været mere kontrol med byplanlægningen her. Det er derfor forståeligt, at mange golfturister foretrækker at feriere i det mere fredelige og eksklusive Costa Adeje-område.

Udover Danmark, Sverige, Norge og Finland strømmer golfturister fra både Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Frankrig, Belgien, Tjekkiet og Slovenien til mesterværket Golf Costa Adeje, som blev skabt af Jose Pepe Gancedo, Golfens Picasso. Dette navn fik han faktisk, fordi han altid gik ud på det kommende golfbaneareal med blok, blyant og golfkøller, tegnede ét hul ad gangen og spillede hullet, uden det havde teested, fairway og green i den bestående, urørte natur, som han aldrig lavede om på. Det var en kunst, som langtfra alle golfbanearkitekter mestrede i slutningen af det forrige århundrede.

Få tilbud på din golfrejse til Golf Costa Adeje


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.