15 meters terrænfald
Mens der kun er få kuperinger på Gamla Banan, byder Nya Banen til gengæld på mange kuperinger. Det gælder allerede på 1. hul, par 3, hvor terrænet falder 15 meter fra tee til green, et svært startslag, uanset det blæser fra vest/venstre eller fra øst/højre.
På 4. hul, par 4, er en sø i spil i venstre side af fairway for de langtslående, inden hullet slutter med en højtliggende, lille green. 5. hul, par 5, spiller man med et vandløb langs venstre side, inden tredjeslaget skal krydse vandløbet og ramme endnu en lille, højtliggende green.
På 7. hul, par 4, slår man drivet ned på fairway i bunden af en dal foran en sø, inden man står foran et andetslag op til en green, der grænser op til søens bagkant. På 9. hul, par 4, sender man drivet op ad bakke. Bolden skal helst nå dogleg-knækket mod højre, for ellers står man med et blindt andetslag.
Derefter følger fire flade, rent uproblematiske huller, indtil en tværgående på 14. hul, par 5, kræver stor opmærksomhed i andetslaget. Den sidste større test udgøres af greenen på 17. hul, par 5, fordi en trekantet sø garderer både venstresiden og forsiden af greenen. Det gør indspillet ekstra svært, at greenen nærmest har form som en omvendt dyb tallerken.
Men der er ikke kun terrænmæssig stor forskel på Gamla Banan og Nya Banan. Det gælder også med hensyn til deres greens. Mens de gamle greens er forholdsvis flade og dermed let læselige, er de nye greens temmelig kuperede - faktisk så meget, at man mange gange skal være glad for at to-putte, selvom bolden ikke ligger særligt langt fra flaget!
De kuperede fairways og greens gør sammen med par 71, at Nya Banan betragtes som væsentlig sværere end Gamla Banan, som ellers har par 72 og er 39 meter kortere end Nya Banan. Et markant fællestræk for begge baner er, at flere fairways- og greenbunkers omkredses af saftige roughbræmmer, hvor man helst ikke skal lande sin bold.
Ingen sponsorreklamer
Gamle golfklubber holder heldigvis på formerne, og det gør Båstad Golfklubb også. Således findes der ikke én eneste reklame på de to baner, en sjældenhed i dag, hvor iøjnefaldende sponsorreklamer ikke just forskønner teestedskiltene. Sådanne reklamer har Båstad Golfklubb aldrig tilladt - og kommer heller aldrig til at gøre det.
Det er simpelthen en lise for sjælen at spille heldagsgolf - to kongelige runder - i Båstad Golfkubb uden at blive forstyrret af kommercielle interesser. Derfor er det forståeligt, at mange, ældre sjællandske golfspillere med veneration for golfens oprindelige sjæl finder vej til Båstad via Øresundsbroen eller færgeturen Helsingør-Helsingborg. Malmø ligger 100 kilometer fra Båstad, Helsingborg kun 70 kilometer.
Noget sværere er det for jyder, som enten har en lang køretur over Fyn og Sjælland eller en lang Stena Line-færgetur over Grenå-Varberg. Heldigvis bliver det lidt lettere for midtjyder at komme til Båstad i det nye år, hvor Stena Lina sejler fra Grenå til Halmstad i stedet for til Varberg. Det betyder, at der kun bliver 35 minutters bilkørsel til Båstad i stedet for - som nu - 75 minutter.
Den danske interesse for Båstad hænger måske også sammen med, at byen faktisk var dansk i gamle dage, da Skåne som bekendt var en del af det danske kongerige. Det var Harald Blåtand, der helt tilbage i år 980 tilkæmpede sig magten over både Skåne, Halland og Blekinge, en magt, som Svend Tveskæg stadfæstede. I flere hundrede år var Malmø faktisk Danmarks næststørste by, mens Lund var Danmarks ærkebispesæde. Først i 1658 måtte Danmark ved »Freden i Roskilde« afstå Skåne, Halland og Blekinge til Sverige efter nederlag i Første Karl Gustav-krig. Båstad nævnes første gang i 1450 og fik dansk stadsret i 1462. To gange - i Skånske Krig (1675-1679) og i Store Nordiske Krig (1709-1721) - forsøgte Danmark at genvinde Skåne, men det mislykkedes - desværre.
Læs mere om Båstad Golfklubb