I første omgang fandt Martin Sternberg ikke det flade areal særligt velegnet, men den opfattelse blev absolut ikke delt af den til formålet hyrede amerikanske banearkitekt Arthur Hills - som i øvrigt også har lagt navn til Hills-banen i Göteborg.
Arthur Hills forsøgte at forklare Sternberg, hvordan banen skulle se ud – uden held, indtil Hills inviterede Sternberg til den kommende Ryder Cup-bane Whistling Straits i Wisconsin, USA. Her blev kæmpeklitter opbygget på et ellers fladt areal med en verdensklassebane som resultat. Besøget overbeviste Martin Sternberg om, at det samme kunne lade sig gøre i Bankeryd, og at han med en spektakulær indlands-linksbane ville være i stand til at skaffe svenske investorer til projektet.
Så godt syntes Sternberg om Whistling Straits, at shaperen fra denne også kom til at udforme Sand efter tegninger af Arthur Hills og hans kompagnon, Steve Forrest. Ligesom på Whistling Straits lå grundvandet på Sand-arealet så højt, at man uden videre kunne udgrave en række søer og bruge den opgravede jord til at bygge de kunstige klitter. Det er netop senere i år (september), at Whistling Straits skal lægge græs til Ryder Cup mellem USA og Europa. To år efter åbningen af Sand stod Hills og Forrest også bag den næste indlands-links i Sverige, Tournament Course, i Vasatorp Golfklubb, der tre gange har huset Helsingborg Open på Ladies European Tour - den seneste gang, i 2015, med danske Nicole Broch Larsen som vinder.
Spektakulær oplevelse
Martin Sternbergs, Arthur Hills og Steven Forrests fælles målsætning med Sand var at skabe en spektakulær golfoplevelse, og det lykkedes, selvom der venter mange svære slag på en runde mellem klitter, månekrater-bunkers, miniørkener og søer.
Man føler sig simpelthen hensat til en anderledes svensk golfverden end den gængse - dels på grund af banens generelle, høje kvalitet og dels på grund af dens mange, ekstreme udfordringer. Det er, ikke overraskende, banens huller med søer i spil, som sammen med klitter og bunkers udgør de største spillemæssige udfordringer. Den første af sådanne kommer allerede på 3. hul, par 3, hvor teeslaget skal sendes over en diagonalgående sø til en ligeledes diagonalgående green. Hullets eneste, lille stykke fairway ligger foran greenen - tæt på vandkanten ligesom greenen - så her kræves et uhyre præcist teeslag, der hverken må være for kort, for langt eller for skævt.
Den sidste halvdel af 9. hul, par 5, spilles med en sø langs venstre side af fairway og out of bounds-pæle langs højre side. Da hullet har bananform fra tee til green og en smal fairway hele vejen, kræver det både teknisk og taktisk kunnen at spille det uden ulykker. Både 10. og 11. hul, begge par 4, byder på et drive over en langstrakt sø, mens det bananformede 12. hul, ligeledes par 4, garneres af en sø i højre side fra tee til green. 13. hul, par 4, er specielt, fordi det rummer en klit midt i fairway, som dermed splittes i to halvdele.
Banens bedste og sværeste par 3, 15. hul, har handicapnøgle 1, fordi tee-slaget skal passere et out of boundshjørne på vej mod en tværgående green, som beskyttes af 12 bunkers i forskellig størrelse. Et svært par 5-hul med en smal fairway mellem et vandløb og out of boundspæle fuldender Hills som en sand verdensklassebane.