Santana Golf i Mijas

Santana Golf - Solkystens avocado

Santana Golf i Sierra de Mijas Natural Park er en klassebane, men også en vandretur i et frugtbart parkområde med et rigt udvalg af smukke træer

For den amerikanske banedesigner Cabell D. Robinson må det have været en ønskeopgave at tegne Santana Golf, der med sin placering i Sierre de Mijas Natural Park er velkendt af de mange herboende danskere i området mellem Fuengirola, La Cala og Marbella. Cabell D. Robinson kom oprindelig til Spanien som medarbejder hos den legendariske amerikanske Robert Trent Jones Sen., men besluttede sig for at blive selvstændig banedesigner, der nu har referencer i både Spanien, Frankrig og Marokko.

 

Læs mere om Santana Golf her

I Mijas fik han opgaven at bygge Santana Golf i et område, der historisk set var blevet brugt som avocado-plantage, og med den unikke beliggenhed på et forholdsvist fladt område med Mijas-bjergene i baggrunden blev banen også kendt som ”The Seven Hills Course.” Flere steder på banen er hullerne omgivet af ikke blot gamle avocado-træer med friske frugter lige til at spise sent på efteråret, men også en række andre træsorter som appelsin, citron, oliven, mango, fyrretræer og cork-eg. Som dansker får man associationer til Royal Oak-banen i Jels, når man spiller 5. hul på Santana-banen og kommer frem til den 500 år gamle cork-eg, der er fredet på linje med den gamle eg, der har givet navn til Royal Oak.

Som dansker får man associationer til Royal Oak-banen i Jels, når man spiller 5. hul på Santana-banen og kommer frem til den 500 år gamle cork-eg, der er fredet på linje med den gamle eg, der har givet navn til Royal Oak.

Danske røster

Alt på og omkring Santana Golf er høj klasse, og det er åbenbart ikke tilfældigt, at man som dansker kan blive modtaget af en golfmanager, der rent faktisk mestrer et lille hjørne af det danske sprog – og ikke er bange for at bruge det.
Med ikke færre end fem teesteder, der længdemæssigt spænder fra 6.207 meter til 4.860 meter, er Santana-banen et godt valg for alle kategorier af golfspillere inklusiv den absolutte elite, der sagtens kan blive udfordret.
Kommer man udenfor fairways, vil bermudagræsset medvirke til at straffe spilleren på en teknisk flot bane, hvor greens er godt beskyttet af bunkers så vel som vandhazarder undervejs. Det kræver rigtig god course management at manøvrere rundt på banen uden større uheld.

Efter en blød start skal man på andet hul par 3 på 145 meter (gul) tage sig i agt for vandhazarden til venstre for green.
Fra tredje teested åbner banen sig vendt mod det kuperede terræn og det smukke bagtæppe med Mijas-bjergene.

Det mest bemærkelsesværdige ved de første ni huller er de to par 5-huller (4 og 8) i fuld voksen størrelse på henholdsvis 524 og 540 meter fra gul, mens længderne fra backtee er hele 556 og 602 meter. Hullerne er indekseret som henholdsvis tre og et.

Den gamle cork-eg

På det korte par 4-hul 5 på 296 meter bør man tage sig tid til at fotografere den 500 år gamle cork-eg undervejs.
På par 3-hullet 7 på 165 meter (gul) skal man tage sig i agt for den diagonale hazard foran green, og på par 4-hullet 9 er det afgørende at fange fairway i drivet, der bliver belønnet med et simpelt indspil til green.
Takket være de to lange par 5-huller spilles de første ni huller rundt regnet 300 meter længere end de sidste ni, der starter med et 425 meter (gul) langt par 5-hul, der er et af de naturmæssigt smukkeste på banen med vand i indspillet på venstre side af green.
Mens de to par 5-huller på forni glimrede ved deres længde, så er det layoutet, der er spektakulært på par 5-hullet 15 på 489 meter (gul).
I drivet skal man undgå både en usynlig bunker og de høje træer i højre, mens man i andet slaget skal undgå et hav af store bunkers i venstre før det svære indspil med søen til højre for green.

Afslutningen er forrygende med et par 4-hul på 356 meter (gul), der ikke uden grund er ratet som det næstsværeste. Søen til højre forfølger en hele vejen til green, mens de store træer og en bunker i venstre side af fairway kræver stor præcison i alle slag.

Læs mere om Santana Golf her

Om Santana Golf

18 hullersbane par 72
6.207 meter (blå), 5.986 m. (hvid), 5.654 m. (gul), 5.258 m. (grøn), 4.860 m. (rød)
Banedesigner: Cabell B. Robinson (2004)

Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”