Sild byder på eksklusiv anretning

Med det nye luksusresort, Severins Resort & Spa, har den tyske ø Sild forstærket sin position som en attraktiv destination for mange danske golfturister

Den langstrakte ø Sild (Sylt på tysk) med færgeforbindelse til Rømø, biltog til Niebøl og en enkelt flyveplads har gennem årtier manifesteret sig som de rige tyskeres ferieparadis.

Den status blev kun forstærket, da det nye Severins Resort & Spa blev bygget i Keitum midt på øen i 2014 af den stenrige erhvervsmand, Kurt Zech, fra Bremen.

Severins Resort & Spa er et førsteklasses supplement til øens i forvejen eksklusive hoteller og golffaciliteter, der bør fange mange danske golfturisters interesse – den korte rejseafstand taget i betragtning.

Ganske vist råder Severins ikke over egen golfbane, men er næsten nabo til Marine Golf Club og få minutters kørsel til øens tre andre golfbaner, Budersand Golf & Spa, Golf-Club Sylt og Golf Club Morsum.

Sild er den nordligste af de frisiske øer i vadehavsområdet, og selv om mange er af den opfattelse, at den tyske betegnelse Sylt kommer af salt på dansk, så hælder de fleste til, at Sild ganske enkelt er opkaldt efter havets danske delikatesse. I hvert fald har silden siden 1668 haft plads i øens våbenskjold.

Sild er på beskedne 100 kvadratkilometer med 38 km fra nord til syd og 13 km fra øst til vest. Antallet af fastboende tyskere er lige knap 20.000 med cirka halvdelen af dem boende i den største by Vesterland midt på øen.

Det er også herfra, der er forbindelse til Niebøl på fastlandet med en 35 kilometer lang forbindelse med biltog ad Hindenburg-dæmningen fra 1927. Danske turister kan dog med fordel benytte færgen mellem Rømø og List. Sejlturen er på tre kvarter og prisen stort set det samme som med biltoget.

Koncern over 100 år

Det store Severins-resort er nyopført fra grunden i den lille by Keitum i typisk gammel nordfrisisk stil, lidt bondehusagtigt med stråtag, som er så karakteristisk en egenskab for hele Sild.

Bygherren er som nævnt Kurt Zech, hvis farfar Gustav Zech grundlagde firmaet helt tilbage i 1909 i Breslau, det nuværende Polen. Familien havnede efter Anden Verdenskrig i Bremen, og i 1978 blev Kurt Zech overhoved for den nu internationale hotel- og byggekoncern Zech Group, der beskæftiger 10.000 medarbejdere og opererer med en årsomsætning på 18 mia. kr.

Der er ikke sparet på noget i bestræbelserne på at gøre Severins til øens foretrukne turistresort, der i de første leveår næsten udelukkende har haft tyske gæster.

-Men vi har gjort en del ud af markedsføringen i Danmark, både i forbindelse med golfturneringer og på Golfmessen i Herning, så vi håber meget at kunne tiltrække danske golfturister til Severins, siger Sandra Gruber, der er salgs- og marketingdirektør for resortet.

Det samlede areal for det 5-stjernede resort er 30.000 kvadratmeter med et spa- og wellness-center bygget under jorden i gårdhaven med glastag over det store pool-område. Alle de moderne behandlinger kan fås i det 2.000 kvadratmeter store spa-område.

Hoteldelen består af 62 luksuøse værelser og suiter foruden de 22 lejligheder og fem stråtækte villaer med 400 kvadratmeter i hver. I øvrigt har ejeren Kurt Zech okkuperet den ene af villaerne som sin private feriebolig.

I to af hotellets fløje er der selskabslokaler og restauranter, der er velegnet til både familiefester og firmaarrangementer. Tipkens er den store restaurant med tilhørende hyggelig gårdhave, mens Hoog er den mere intime a la carte-restaurant, hvor der bl.a. serveres nordfrisiske lokalretter.

Marine Golf Club

Ifølge Sandra Gruber samarbejder Severins med alle fire golfbaner på Sild, dog mest med Marine Golf Club, der ligger kun fem minutters kørsel fra resortet og klos op ad den lokale lufthavn/flyveplads, hvor de mange privatejede fly står vinge ved vinge parat til at flyve de velkonsoliderede tyske turister til primært Hamburg.

Selv om den nuværende Marine Golf Club er fra 1980, blev der samme sted taget initiativ til de første seks golfhuller helt tilbage i 1953 af en flyverløjtnant i den engelske Royal Air Force, Colin Colenso, der også tegnede de første huller og kaldte klubben for Royal Air Force Sylt Golf Club.

Da de britiske Royal Air Force-styrker forlod Sild i 1960’erne overtog den tyske bladkonge Axel Springer golfbanen, indtil han i 1964 byggede sin private 9 hullersbane i Morsum.

I 1980 tog lederen af den tyske uddannelsesgruppe for søfart, kommandør Eduard Wismeth, initiativ til at stifte Marine Golf Club med 9 huller, der kunne benyttes af både eleverne i Bundesmarine og de civile medarbejdere og andre lokale Sild-borgere.

Efter forhandlinger med den tyske stat overtog klubben hele golfbane-området med 67 hektar land, og i 2004 blev mere land tilkøbt, så banen kunne udvides til 18 huller med hjælp fra den skotske banearkitekt Kenneth J. Moodie.

Skots-præget linksbane

Med den skotske arkitekts arbejde er det ikke så underligt, at Marine Golf Club i dag fremstår som en kystnær linksbane præget af typiske skotske potbunkers med stejle vægge bygget op af græstørv. I 2008 kunne klubben tage et nyt klubhus i brug og i 2016 et nyt udslagsområde. Klubhuset har i øvrigt været genstand for en renovering med en mindre udvidelse i 2021.

Den flade bane er i god stand med velplejede fairways og store, meget kuperede greens, hvor bolden triller troværdigt. Der er teesteder med længder fra 5.486 til 6.309 meter med hvid (backtee) og gul for herrer, mens der lidt usædvanligt er både rød og gul for damer.

Budersand Golf & Spa

I Danmark ville fredningsmyndighederne helt sikkert slå syv kors for sig og returnere sagens akter med et stort rødt kryds som tegn på ”FORBUDT”.

Men i Tyskland er der ikke så meget ”verboten”, når bare projektet er tilstrækkeligt stort og eksklusivt. Og det må byggeriet af Golfclub Budersand og Budersand Hotel Golf & Spa siges at være. Stedet blev klar til ibrugtagning til både golf og hotel i 2008 efter at have været fem år undervejs.

Helt præcist har Claudia Ebert investeret 225 mio. kr. af sin andel af en milliardformue efter salget af Wella-koncernen i projektet på Silds sydligste spids i den yderste klitrække med udsigt til både Vesterhavet og Vadehavet alt afhængig af, hvor man befinder sig på det nye golfresort.

Sild var oprindelig en dansk ø før 1864, men blev en del af prisen for det kostbare nederlag til Tyskland, der siden har kaldt øen for Sylt.

Især den sydligste del af øen med de stråtækte villaer i yderste klitrække er spækket med celebriteter fra det tyske jetset med skuespillere, kunstnere, sportsstjerner og fremtrædende erhvervsfolk.

Et publikum med den profil har skabt det økonomiske grundlag for etableringen af en fantastisk linksbane med ikke færre end 90 potbunkers efter skotsk forbillede – præcis som på Marine Golf Club, men ofte med endnu højere sværhedsgrad.

Bort set fra familien Ebert og de nærmeste har banen ingen medlemmer, fordi man ikke ønsker, at de skal optage pladsen for turister og andre greenfeespillere.

Både fra klubhusrestauranten Strönholt og hotellet er udsigten fantastisk, men man skal være velbeslået for at leje sig ind til værelsespriser, der i højsæsonen begynder ved 2.000 kr. per nat for et enkeltværelse og slutter ved 9.000 kr. Men så er der også gratis minibar og sushi og champagne til morgenbordet på terrassen ud til Vadehavet.

Golf Club Sylt

Fire golfklubber på en ø med kun 20.000 fastboende lyder som et umuligt foretagende rent økonomisk. Men naturligvis ikke når man tager antallet af turister med i betragtning, for så løber potentialet op i 600.000 årligt! Og selv om 60 pct. af dem faktisk er naturister, så skulle det vel ikke forhindre dem i lejlighedsvis at iføre sig golftøj og tage en svingom med køllerne på en af de fire golfbaner, godt fordelt geografisk.

Den nordligste af dem er Golf Club Sylt i Kampen, der som den eneste er udsprunget af et initiativ fra de lokale beboere blandet med sommerhusgæster. Det skete i 1984 fire år efter, at Marine Golf Glub var en realitet med 18 huller.

Klubben ligger i smukke omgivelser i Braderuper Heide med havudsigt fra en del af banen. De bløde huller i hedelandskabet har ikke som de to førnævnte baner skotske potbunkers, men normale delvist flade sandbunkers – dog med hele 60 af slagsen placeret omkring greens.

Golf Club Sylt bryster sig af at have et rigtig godt klubliv i et arkitektonisk smukt klubhus bygget med det obligatoriske stråtag og respekt for naturen. Selv restaurantens køkken skulle være helt i top, selv om denne signatur ikke har nået at teste stedet.

Golf Club Morsum

Da bladkongen Axel Springer fra Hamburg i 1964 forlod Royal Air Force Sylt Golf Club, byggede han sin helt egen 9 hullersbane med tilhørende klubhus i Morsum på østsiden af Sild med udsigt til digelandskabet og vadehavet.

Fra 1964 og frem til udvidelsen til 18 huller i 2009 var Golf Club Morsum totalt lukket for offentligheden og kun åben for bladkongens venner i medieverdenen og erhvervslivet i Hamburg.
Golfklubben i Morsum er stadig privat med kun godt 200-300 medlemmer, men fra en status som Tysklands mest eksklusive klub har den åbnet sig mod omverdenen og modtaget greenfeespillere fra resten af Sild.

Banen i Morsum varierer en del med forskellig natur fra åbne hedearealer til huller med sporadisk beplantning i såkaldte salt-enge. Skønt det næppe er øens bedste golfbane, efter at Budersand er kommet til, forsøger man stadig at opretholde eksklusiviteten med en forholdsvis høj greenfee.

Book din golftur til Severin*s Resort & Spa


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”