Silkeborg/Ry golfklub – mere livskvalitet end golf

Danmarks bedste golfbane ligger i Silkeborg. Hele banen rundt betages man af den smukke natur

Vi er på besøg i Thomas Bjørns hjemklub Silkeborg Golfklub. Han er stadig klubbens stolthed. Den store golfbag han bar som kaptajn til Ryder Cup i 2018 hænger højt til vægs i klublokalet.

»Han var vindende Ryder Cup kaptajn, og vi vandt jo,« fortæller golfmanager Mads Faber med stolthed i stemmen, mens han peger på golftasken.

I 2018 var klubben i Silkeborg også vært for Europatouren. Nu skal man være forsigtig med, hvordan man udråber noget til bedste, for det kan måles på mange måder. Men Silkeborg har Danmarks bedste golfbane målt på flere områder. I 2019 blev den kåret som Danmarks bedste af Golfmagasinet. Det er også Danmarks største. Og her spiller det storvindende unge tvillingepar Højgaard brødrene.

Største golfklub

De første huller i Silkeborg Golfklub blev spillet i 1966. I 2013 fusionerede Silkeborg med den nye Ry golfklub og blev dermed den største golfklub i Danmark med to baner og 54 huller. Det har givet nogen stordriftsfordele, blandt andet er der sammenlagt omkring 60 ansatte i klubben. I gennemsnit har klubber i Danmark 9 ansatte, ifølge Dansk golfunion.

»Vi er en stor klub, og vi har meget at byde på,« fortæller Mads Faber, inden han inviterer på en tur rundt på banerne.

Inden vi kører ud, beskriver han, hvorfor den klub, hvor han i fem år har været manager, er noget helt specielt.

»Jeg plejer at sige, at vi ikke sælger golf, vi sælger vedvarende livskvalitet. Gennemsnitligt så er man medlem af en golfklub i 10 år. Her er det tættere på 17 år, og det betyder temmelig meget, fordi det er også tegn på, man får dækket sit behov og får gode oplevelser,« siger Mads Faber.

Gammel plantage

Vi kører i golfvogn for banen i Silkeborg fylder 115 tønder land. Går man atten huller, tager det omkring 4 timer, og man har gået 12 kilometer, når man er færdig. Vi når ikke hele vejen rundt. Men sikke en bane. Selvom man ikke spiller golf, så kan man nyde den fuldstændig fantastiske natur, hvor de heldige medlemmer af klubben spiller.

»Vi ligger i en gammel plantage, og det giver en helt speciel stemning,« fortæller manageren, mens han kører forbi træer, en lille sø, op ad bakke og forbi grønne baner med tætklippede greens.

Der er ti mand ansat, der passer og plejer græsset. Her er huller, hvor man ikke kan se, hvor man skal ende, når man tager det første slag. Udsigten fra de øverste baner er ubeskrivelig.

Vi besøger Silkeborg Golfklub en varm juni morgen. Friske pensionister er kommet i god tid for at spille, inden det bliver rigtig varmt.

»Har du øl med,« spørger stort set alle vi møder på turen rundt, mens de griner.

Unge medlemmer

Selvom vi på turen rundt den smukke morgen møder adrætte og aktive pensionister, så har Silkeborg Ry golfklub godt fat i de yngre medlemmer.

Gennemsnitsalderen er omkring 52 år. Der er spillende medlemmer fra 5 til 84 år.

»Vi ser et skift mod de yngre. Det er de arbejdsramte, som har fået noget fritid her under corona og har opdaget golf. Det er folk i 30’erne og 40’erne, der melder sig ind nu – og forældre, der melder børn ind. Og så har vi et stort samarbejde med erhvervslivet. Vi har 104 virksomheder tilknyttet, og deres netværk er folk der er på arbejdsmarkedet. Og så hjælper det, at Ry er en ny bane, det er yngre medlemmer, der melder sig til der. Her har vi jo medlemmer, der her været medlemmer i 40-50 år,« fortæller Mads Faber.

En allemandssport

Ude på banen skinner solen, de grønne tætskårne plæner ligger smukt, og træer og buske indrammer flot helheden. En flok veltrimmede og velklædte golfspillere får undervisning på øvegreenen.

Golf har tidligere været en rigmandssport. Det er det ikke længere i Silkeborg og Ry.

»Her hos er golf er det en allemandssport. Det er det blevet de sidste 15 år, men vi har da stadig en imageting, der hænger ved. Der er nogen, der tror, det kun er for velhavere. Men her kan næsten alle være med, og næsten alle kan lære af spille golf,« lover golfmanageren på turen rundt.

Thomas Bjørn design

Efter vi har kørt stejlt op på en bakke, når vi til et af to huller, der er designet af Thomas Bjørn. Ægteparret der står ved det første hul, holder en god pause på bænken.

»Det er jo hårdt at komme herop,« konstaterer manden, mens han tørrer sved af panden.

Også han spørger om Mads Faber har en øl med.

Ondsindet plan

Vi venter pænt til ægteparret har slået. Og så forklarer Mads, hvordan hullet er udtænkt. Planen er næsten ondsindet.

»Alt andet end at ramme på greenen er bedækket med problemer. Jeg har haft en banearkitekt til at se på det, og han siger, man kan tydelig se, det er designet af en professionel.«

Det næste hul er også designet af den tidligere vindende Ryder kaptajn.

»Du kan se banen vender helt væk fra hullet. Her er der to steder, hvor bunkerne går på tværs af banen. Det gør det svært for en almindelig golfspiller, for det er to steder, hvor bolden skal spilles over et område,« fortæller Mads Faber.

Aktivt medlemskab

Silkeborg golfklub har åbent hele året. Hvis altså det er muligt for vind og vejr.

»I vinters havde vi lukket en uge, men eller så er vi åben. Vi arbejder for at gøre medlemskabet aktivt hele året,« siger han.

Der er både et stort fitnesscenter tilknyttet, og en fysioterapeut der samarbejder med de tre trænere i klubben om at lave de bedste træningsprogrammer. Til det formål har klubben også investeret i en kæmpe simulator, så man digitalt kan spille på alverdens golfbaner.

»Her kan du gå en hel runde. Fordelen er at vi får en hel masse data, som trænerne kan bruge. Der er ikke mange golfklubber, der har det her,« siger Mads Faber, mens han forsøger at få maskinen til at makke ret.

Det gør den og pludselig kan vi på det 2,5 gange 5 meter store lærred se den kommende Ryder Cup bane.

Turen rundt i klubben er ved at være slut. Det er næsten trist at forlade den smukke bane og det afslappende liv i klubben. Ude på parkeringspladsen er der kommet endnu flere biler og golftasker pakkes ud.

Endnu et medlem er klar til at gå en runde på Danmarks bedste golfbane.

Læs mere om Silkeborg Ry Golfklub


Artiklen er leveret af Trille Skøtt Jensen, Journalist på Lokalavisen Aarhus.