Storm præger alle Husums huller

Den verdensberømte forfatter Theodor Storm lægger navn til hvert hul på parkbanen i Golf Club Husumer Bucht i Slesvig

Den tidligere danske havne- og ferieby Husum i Nordfrisland Amt på den nordtyske vestkyst i delstaten Slesvig-Holsten kun 60 kilometer syd for Tønder er mest kendt for forfatteren Theodor Storm, som regnes for ét af de største tyske lyrikere gennem tiderne.

Han blev født i Husum i 1817 og uddannede sig til jurist i Kiel, inden han i 1843 vendte tilbage til Husum og nedsatte sig som advokat.

Slesvig og Holsten var dengang selvstændige hertugdømmer under den danske konge, Frederik 7. Denne nægtede Theodor Storm at aflægge troskabsed til efter Treårskrigen fra 1848 til 1851 mellem Danmark, Preussen og Tyskland, en borgerkrig. Krigen drejede sig om Slesvigs og Holstens fremtidige status og sluttede med en fredstraktat, der anerkendte den danske konges forsatte ret til at udøve sin magt i hertugdømmet Holsten samt underkendte dermed en provisorisk slesvig-holstensk regering, som ønskede et uafhængigt, fælles Slesvig-Holstenhertugdømme uden dansk afhængighed. Akkurat som Theodor Storm ønskede det.

Fredstraktaten betød i praksis, at man vendte tilbage til situationen før krigsudbruddet, og det var denne manglende løsning, som Theodor Storm protesterede imod, hvilket i øvrigt fik den danske
indenrigsminister Frederik Tillisch til at fratage ham advokatbestallingen i begge hertugdømmer. Han arbejdede derfor efterfølgende ved retten i Berlin-forstaden Potsdam og som dommer i Heiligenstadt,
inden han efter krigen i 1864 vendte tilbage til Husum som embedsmand og til et rent tysk Slesvig-Holsten.

Den lokale H. C. Andersen

Ved siden af advokatarbejdet skrev Theodor Storm både noveller, eventyr og digte, der nød stor popularitet blandt både tyskere og danskere. Mange af hans værker blev derfor gennem tiderne oversat fra tysk til dansk.

Det gjaldt blandt andet hans mest berømte novelle, Skimmelrytteren, en klassiker i tysk litteratur. Den gjorde Storm verdensberømt sammen med især digtene Die Stadt og Knecht Ruprecht - med andre ord blev han en slags lokal H. C. Andersen.

Skimmelrytteren karakteriseres som tysk realisme, idet den handler om en lokal digebyggers kamp mod naturen, med ham selv og med det omgivende samfund i marsklandet i Sydslesvig, der lever i en evig angst for at blive opslugt af havet Nordsøen.

Theodor Storms efternavn, Storm, passer perfekt til den næsten evige Nordsøbrise, der stort set altid blæser over Husum - ofte med stormstyrke, som genererer masser af strøm fra store vindmøller.

Den lokale golfbane i Golf Club Husumer Bucht er således opkaldt efter ham, Storm Course, hvor hans ansigtsprofil bruges som teestedsmarkeringer.

Dertil kommer, at hvert enkelt hul er opkaldt efter enten én af hans noveller, ét af hans eventyr eller ét af hans digte. Det betyder, at hullerne har følgende navne: Immensee, Der kleine Häwelmann, Der Lump, Knecht Ruprecht, Inn Sonnenschein, Die Regentrude, Hinzelmeier, Dämmerstunde, Geh’nicht hinein, Pole Poppenspäler, Bulemanns Haus, Waldwinkel, Abseits, Meeresstrand, Der Schimmelreiter, Die Stadt, Der Zweifel og Beginn des Endes.

Stormstatue og -museum

Men det er ikke kun golfbanen, der mindes Theodor Storm. I Husumer Schloss Park er rejst en status af ham, og han er begravet i en familiekrypt i Husum, hvor hans bolig fra 1800-tallet, Theodor-Storm-Haus, er indrettet som et interessant og populært museum, der drives af Theodor
Gesellschaft, som også ejer museumshuset. Mange danske busrejseselskaber besøger eksempelvis museet.

Et lokalt hotel bærer også Theodor Storms navn. Best Western Plus Theodor Storm Hotel hedder det. Han døde en alder af 71 år i 1888.

Først 102 år senere, altså i 1990, dukkede den lokale golfbane op på adressen Hohlacker 5 i Husum-forstaden Schwesing med navnet Storm Course og en tilhørende restaurant med navnet Storm’s - hvad ellers?

Initiativet til Storm Course blev taget af en lokal velhaver, Uwe Torp. Han spillede golf om sommeren på den populære ferieø Föhr i Vadehavet, men ville også gerne have en golfbane i sin hjemby og fandt et egnet, fladt areal i Schwesing kun fire kilometer fra Husums centrum.

Sammen med sin også golfspillende hustru og venner mødtes Uwe Torp på Föhr med den engelske golfbanearkitekt Donald Harradine og indgik en aftale med ham om, at anlægsarbejdet med Husumbanen skulle starte i januar 1989. Arbejdet omfattede blandt andet plantning af 40.000 træer og buske, fordi der stort set ikke fandtes vegetation på det 70 hektar store område. Banens første ni huller blev åbnet i 1990 med kun 50 medlemmer af golfklubben, og derfor lod udvidelsen til 18 huller vente på sig til 1996, hvor medlemstallet havde rundet 300. I dag har klubben over 600 medlemmer.

Tilvokset parkbane

Donald Harradine var involveret i omkring 200 golfbaner på verdensolan, heriblandt en fremragende linkssløjfe på den føromtalte ferieø Föhr, inden han døde i 1996. Han fik nærmest det maksimale ud af det flade Schwesing-marsklandareal, selvom det måske ikke så sådan ud i banens første år.

Det skyldtes, at Nordsøbrisen og de spinkle, nyplantede træer gjorde det svært at holde bolden i spil på fairways. I takt med, at træerne blev større, blev banens sværhedsgrad markant mindre. I
dag er der tale om en godt tilvokset, frodig parkbane, hvor kun stormvejr for alvor
spiller en rolle.

Der er tale om en par 72-bane med habile længder, henholdsvis 5970 meter fra gul tee og 5279 meter fra rød tee. Dertil kommer noget som usædvanligt som en juniorbane fra grøn tee på 2861 meter med par 58.

Udover, at man stort set spiller hele runden med tætte, høje træer på begge sider af fairway, giver et krydsende vandløb og tre søbeskyttede greens udfordringer. Vandløbet krydser både 1. og 18. fairway, mens søer garderer både 4., 6., 8., 9., 16. og 17. green. Navnlig 17. hul kræver stor præcision fra tee længdemæssig, idet søen buer tværs over greenfronten.

Som noget helt særligt er der indrettet en fodboldgolfbane på de 18 huller, hvor piger og drenge kan muntre sig med at sparke bolden i store huller - efter golfregler. Specielt er det også, at det for gæster er tilladt at overnatte med campingvogne på en dertil indrettet parkeringsplads ved
klubhuset, som udgøres af en tidligere bondegård.

Stor turisttilstrømning

Husum, der ligger mindre end 50 kilometer fra Flensburg, var tidligere kendt som ”Den grå by ved havet” - et udtryk, som Theodor Storm faktisk opfandt, men som ikke passer særligt godt i dag, hvor byen har mange maleriske havefronthuse, og hvor fire millioner farvestrålende krokusser
blomstrer om foråret i slotsparken, der i en weekend i marts holder en regulær og populær krokusblomstringsfest.

Turister fra nær og fjern strømmer faktisk til både havnefronten og slotsparken hele året i en sådan udstrækning, at det ofte kniber med sengepladser både på hoteller og på private bed’n breakfast-steder. Den store tiltrækningskraft skyldes også Husums unikke beliggenhed i Husumer Bugt mellem de to halvøer Nordstrand og Eiderstedt, der begge byder på store badestrande ud til Vadehavet.

De tre nærmeste badesteder til Husum hedder Schobüll, Dockoogspitze og Lundenbergsand. Sidstnævnte ligger syd for byen, de to andre nord for byen. De har alle kæmpemæssige, langstrakte badebroer vinkelret på strandbredden.

Sprogligt adskiller Nordfriesland sig fra alle andre tyske delstater, idet der i befolkningen tales både højtysk, plattysk, frisisk, sønderjysk og dansk. Der findes en dansk skole, som drives af skoleforeningen for Sydslesvig. Husum Danske Skoles historie daterer sig helt tilbage til 1948. Det er en fællesskole for dansksindede på hele vestkysten og har tæt på 300 elever og en børnehave med plads til 60 børn.

Kunst- og cricketcenter

Side om side med Husum Danske Skole på Klaus Groth Strasse ligger Husum Danske Kirke, sognekirke for Nordfrisland hørende under forbundet Dansk Kirke i Sydslesvig, der tæller 30 danske menigheder.

Den tårnløse kirke blev tegnet af den danske arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen, søn af billedkunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen, og opført i 1991. Den ottekantede kirkebygning har sortglaseret sadeltag og runde koøjelignenede vinduer. I 1993 skænkede Dronning Ingrid kirken et krucifiks lavet af Svend Havsteen-Mikkelsen. Kirken har et kirkeskib, som er en model af Skoleskibet Danmark.

Fem kilometer nord for Husum ligger landsbyen Hattstedt, som er kendt for kunst- og cricketcenteret Mikkelberg, der blev grundlagt af en fremtrædende dansker i Husum, Henry Buhl, der blev født i Kolding i 1924 og døde i 2016. Han var lærer på Vejle Idrætshøjskole, inden han flyttede til Husum, hvor han sammen med sin sydslesvigske hustru, Anne Kjestine, købte og ombyggede en forfalden mølle til et udstillingscenter for danske og nordiske kunstnere. I 1967 stiftede han Husum Cricket Club, som siden har været medlem af Dansk Cricket Forbund og har vundet det danske mesterskab flere gange.

Mikkelberg Cricket Ground har huset flere landskampe, internationale turneringer og træningslejre. I øjeblikket ligger Husum nummer fire i cricketforbundets elitedivision, der tæller otte hold. Klubben har desuden et hold i herrernes 4. division vest og et hold i kvindeturneringen.

Historiske begivenheder

Husum nævnes for første gang i historien i 1252 som Husumbro og var en bebyggelse, der lå ved handelsruten langs den jyske vestkyst, hvor store kvægtransporter blev transporteret sydpå. Sit egentlige opsving oplevede byen dog først efter en stormflod i 1362, hvor mange mennesker druknede, og handelsbyen Rungholt forsvandt i Vadehavet.

Med stormfloden opstod en forbindelse til havet, og dermed kunne Husumbro udvikle sig til en havneby. I slutningen af 1300-tallet voksede Husumbros befolknings så hurtigt, at der opstod to landsbyer, Østerhusum og Vesterhusum. De blev dog slået sammen omkring år 1400 til Husum, som for alvor blomstrede, da den danske Kong Christian 1. gav tilladelse til at oprette en transitrute mellem Flensborg og Husum. Skibe fra Holland, England og Norge søgte til Husum med varer, som via transitruten til Flensborg blev fragtet til landene ved Østersøen.

Husum blev i 1500-tallet den første by i Sønderjylland, hvor reformationen for alvor slog igennem. Det var i Husums Mariekirke, at reformatoren Hermann Tast holdt den første lutherske prædiken i
hertugdømmet Slesvig.

Selvom Husum led under mange krigeriske begivenheder i flere århundreder, forblev byen på dansk overherredømme indtil 1864, hvor den dansk-tyske grænse efter det danske nederlag i 2. Slesviske
Krig blev flyttet fra Ejderen til Kongeåen. Den grænse bestod til 1920, hvor grænsen efter en folkeafstemning i det gamle Sønderjylland blev flyttet til den nuværende placering som følge af Tysklands nederlag i Første Verdenskrig.

Både tyskerne og danskerne i Nordfrisland bruger ligesom sønderjyderne det samme goddag-hilsen på alle tider af døgnet: Mojn – altså svarende til ”hej” på rigsdansk.

Book din golftur til Husumer Bucht Golf Club


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.