Svensk milliardsatsning - Lydinge gør golf til en livsstil

Det hurtigt voksende Lydinge Golfresort i Skåne har fået Åstorp Kommunes godkendelse af første etape af et byudviklingsprojekt med 800 boliger som nabo til golfbanen og et budget på tre-fire milliarder svenske kroner

I Skåne skal der ikke meget by til, før man også finder en golfbane. Og i dette tilfælde også et golfresort, der gennem den seneste snes år har markeret sig ikke blot som et favoritsted for rigtig mange danskere, men også som et af de mest innovative golfresorts i Sverige.

I 2017 kunne Lydinge Golfresort i landsbyen Hyllinge tage en ny hotelfløj i brug, så kapaciteten på resortet blev udvidet fra 30 til 75 sengepladser.

Men Lydinge Golfresort vil meget mere end det. Ejerskabet af resortet har netop fået en godkendelse fra Åstorps Kommune af første del af en gigantisk byudviklingsplan, der skal munde ud i 800 boliger i et tæt naboskab med golfresortet.

Projektet Lydinge Villapark minder meget om byudviklingsprojektet Kildebjerg i Ry, hvor mange hundrede boliger siden årtusindskiftet er opført på og lige uden for den golfbane, der drives af Silkeborg Ry Golfklub. Her er det dog Skanderborg Kommune, der står bag Kildebjerg-selskabet, mens Lydinge Villapark skal være privatfinansieret.

Den seneste udvikling i Lydinge kommer godt 20 år efter starten på Lydinge Golfresort, og i sin helhed er det et projekt til en værdi af tre-fire milliarder svenske kroner. Det er et projekt, der vil betyde en stor udvikling for erhvervslivet og beskæftigelsen i det lille bysamfund. Første etape omfatter 200-400 boliger.

Når hele Lydinge Villapark er udbygget med 800 boliger, vil det være tæt på en fordobling af boligerne i landsbyen Hyllinge med beskedne 2.500 indbyggere - og Åstorp Kommunes største udviklingsprojekt nogensinde.

Familieforetagende

-Inspirationen omkring udformningen af konceptet har vi taget fra forskellige golfresorts i både USA og Spanien. Vi vil skabe et boligmiljø, der afspejler høj kvalitet med mange aktiviteter og god service – alt sammen samlet på et sted, siger Bjørn Gibrand, der er direktør for Lydinge Mark & Exploatering, der er selskabet bag Lydinge Villapark.

Hyllinge ligger kun et kvarters kørsel fra Helsingborg og kun få hundrede meter fra et stort indkøbscenter. Her på den flade landbrugsjord med englignende arealer har familien Gibrand skabt et golfresort, der absolut er værd at besøge for mange danskere, der søger rolige og intime omgivelser i et behersket prisleje.

Bag Lydinge Golfresort og Lydinge Villapark står familien Gibrand med far og tre brødre. Ulf Bertil Gibrand byggede golfbanen og resortet i 2004, da han med hjælp fra de tre sønner omdannede landbrugsjorden til golfbane og en del af bygningerne til 10 hotelværelser, klubhus og proshop. I dag er det sønnerne Björn og Henrik Gibrand, der er hovedkræfterne bag resortet og den rivende udvikling, der er sket i Hyllinge.

All inclusive-koncept

Inspirationen fra de amerikanske golfresorts har på Lydinge Golfresort også givet sig udslag i indførelsen af et specielt all inclusive-medlemskab, der har vist sig at være særdeles populært.

-Vi har tidligere set denne form for medlemskab, primært i USA, men aldrig i Sverige. Derfor er det sjovt at skabe noget nyt. Siden lanceringen har mange kolleger i branchen ringet og spurgt, hvordan det er gået, siger Björn Gibrand, der er overbevist om, at dette livsstils-medlemskab vil ændre golfspillerens måde at se sin hjemmeklub på.

Kun 24 timer efter lanceringen, den 1. maj 2019, blev medlemskabet fyldt, og der blev åbnet en venteliste for dem, der var interesserede for de kommende år. Der var ret hurtigt 50 på ventelisten.

Björn Gibrand vil gennem livsstils-medlemskabet gerne have sine medlemmer til at se golfklubben som et mødested, hvor man kan lide at tilbringe tid sammen med sin familie og venner, både på og uden for golfbanen.

All inclusive-medlemskabet omfatter foruden golf også gruppetræning, gratis range-bolde, adgang til sauna og jacuzzi, shuttle service samt en konto i klubhuset, så man som medlem ikke behøver at betale på stedet for hvert køb.

Lydinge har også store rabatter på anlæggets aktiviteter, ikke kun for medlemmer, men også for deres familie, såsom massagebehandlinger, klipning hos frisøren, eksklusive restaurantbesøg og meget mere.

-På nogle golfbaner i USA er der et medlemskab til golfbanen og et andet medlemskab til "The Social Clubhouse". Vi har forsøgt at slå to fluer med et smæk og skabte helheden. Og vi har allerede bemærket en stor ændring i klubben. I dag kan medlemmer komme om morgenen, bade i jacuzzien, spise morgenmad på terrassen og derefter fortsætte med de aktiviteter, de nu har planlagt for dagen, siger Björn Gibrand.

Vanskelig start

Med undtagelse af hullerne 1, 9 og 18, der alle har parkkarakter i umiddelbar nærhed af klubhuset, er golfbanen meget åben og letkuperet i et englignende område, hvor de plantede træer med tiden vil give banen det tilstræbte parklook.

De åbne huller betyder også, at vinden som oftest spiller kraftigt med på en udfordrende bane i teknisk fin stand og mange svære vandhazarder at tackle.

Starten med det 465 meter lange par 5-hul gennem lunden og ud i det åbne landskab vil volde mange problemer med den tværgående vandhazard i indspillet.

Men det sværeste hul på banen vil for de fleste formentlig være par 5-hullet 4, hvor alt skal være præcist hele vejen fra drivet over transportslag til green for ikke at havne i den paralelle vandhazard hele vejen i højre side.

Afslutningen på de første ni huller er et længdemæssigt beskedent hul på 305 meter, men der er ikke megen plads til indspillet mellem de store træer til green foran klubhusets terrasse.

Det 470 meter (clubtee) lange par 5-hul 10 kan være en barsk start på de sidste ni huller, især hvis vinden spiller med i det svære indspil med en drillende vandhazard til at beskytte green.

Banan-hazarder

Et af de mest karakteristiske huller på banen er par 5-hullet 12, hvor banearkitekterne har arbejdet med at skabe, hvad man kan kalde for bananhazarder.

Undervejs fra tee til green er der konstrueret ikke færre end fem vandhazarder, der alle er udformet som en banan, og med spidserne vendt ind mod fairway udgør de nogle meget vanskelige features at undgå undervejs.

Da Golfavisen besøgte Lydinge Golfresort, var det samtidig med en flok jævnaldrende danske mænd, der efter egne udsagn havde haft en hyggelig runde på et veldrevet og intimt golfresort med god service.

Hvis de vender tilbage igen om nogle år, vil de se den store forvandling, der kommer til at ske med området i Hyllinge med udviklingen af Lydinge Villapark. Og måske falder de endda for købet af en bolig i det store projekt klos op ad golfbanen.

Book dit ophold på Lydinge Golf Resort


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”