Smukt mindemærke for Seve Ballesteros

Buenavista Golf mellem bjergkæden Teno og Atlanterhavet i Tenerifes nordvestlige hjørne ligner ikke øens andre golfbaner

Der ligger nogle spændende golfbaner i det sydvestligste hjørne af den populære spanske ferieø i Atlanterhavet, Tenerife - henholdsvis Amarilla, Golf del Sur, Las Americas og Abama - men kanarieøens mest spektakulære bane finder man faktisk på et afsides sted i øens nordvestligste hjørne ved byen Buenavista del Norte med omkring 5000 indbyggere.

Banen hedder ligesom byen Buenavista, og den blev designet af den  spanske legende Severiano Ballesteros, som efter sin succesfulde spillerkarriere afslørede sig som en fantasifuld golfbanearkitekt, der i dramatiske bjergterrænner designede fascinerende baner.

Til disse hører Buenavista, som åbnede i december 2003, og som allerede i 2004 lagde græs til en turnering på Ladies European Tour, Tenerife Ladies Open, som blev vundet af italieneren Diana Luna i ni slag under par - to bedre end walisiske Brecky Brewerton. I 2010 var banen atter vært for Tenerife Ladies Open med én af de største stjerner, engelske Trish Johnson, som vinder i 14 slag under par - ét slag bedre end franske Virginie Lagoutte-Clement.

Ballesteros nåede at designe omkring 50 baner world wide, inden han døde  i maj 2011 af kræft i en alder af kun 54 år. Hans mest kendte banelayout, Crans-sur-Sierre Golf i Crans Montana i Schweiz, huser stadig en årlig turnering på både Ladies European Tour og DP World Tour. I vinterhalvåret valfarter danske golfspillere i øvrigt i stor stil til banen Porto Santo Golf, som Ballesteros tegnede på lille portugisiske ferieø Porto Santo tæt på Madeira.

Ekstraordinært hotel

Initiativet til Buenavista-banen med den unikke beliggenhed mellem den fredede bjergkæde Teno og Atlanterhavet blev taget af aktieselskabet Buenavista Golf, som blev dannet af Tenerife Town Council, Buenavista Town Hall og entreprenør- og investorselskabet Gestus Tenerife i håbet om, at banen ville kunne tiltrække masser af golfturister.

Denne optimisme kom dog først til at holde stik, da der i 2010 af den  verdensomspændende hotelkæde Da Vinci blev bygget et femstjernet hotel på banen med 180 suiter og værelser i klassisk kononialstil fra det 19. århundrede, et hotel kun for voksne, som ikke var set før i Buenavista del Norte. Hotellet består af en række forskellige eksklusive bygninger - fra mindre etplanshuse til større palæer, alle i luksusudgaver.

Da Vinci-kæden drev hotellet i fem år, indtil en anden verdensomspændende hotelkæde, Melia, overtog det og gav det navnet Hotel Melia Hacienda del Conde - efter den sidste ejer af området, hvor golfbanen kom til at ligge, Conde de Siete Fuente - greven af de syv springvand, som fandtes på hans  jorder. Han dyrkede sukkerrør, vinstokke og bananer på området og boede indtil sin død i 1993 i en historisk bygning fra 1700-tallet, Hacienda de Siete Fuente, der også har huset spanske jarler og marquiser. Bygninger findes stadig tæt på Melia-hotellet, der rangerer i kædens mest eksklusive kategori, Collection, hvor gæsterne tilbydes ekstraordinære hotelfaciliteter som f.eks. hydromassage, som ved hjælp af vandtryk  og temperatur reducerer muskelspændinger, forbedrer blodgennemstrømningen og reducerer stress. Yogaundervisning på en terrasse med udsigt over Atlanterhavet hører også til hotellets faste tilbud.

Der findes i dag 370 Melia-hoteller world wide - henholdsvis i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien, Oceanien, Afrika og Mellemøsten. Kun 37 af hotellerne, heraf 15 i Europa, indgår i Collection-kategorien.

Hotel Melia Hacienda del Conde og Buenavista Golf udgør til sammen et golfresort, der i 2023 blev rangeret som nr. 35 på en europæisk Top 100-liste. International Association of Golf Operations (IAGTO) klassificerer resortet som intet mindre end outstanding - fremragende.

Usædvanlig hulfordeling

Severiano Ballesteros deltog selv i åbningen af golfbanen, hvor han gav prøver på sine nærmest magiske evner med både jern og køller. Umiddelbart indenfor adgangsdøren til klubhuset findes en fotomontage fra nogle huller, han spillede og fra en clinic, han gav i forbindelse med baneåbningen.
Ved den lejlighed afsløredes foran fotomontagen også et bronzeaftryk af Ballesteros’ golfkøllegrip og en statue af ham i midten af en rundkørsel mellem hotellet og golfbanen. Den 600 meter lange tilkørselsvej mellem hotellet og golfbanen hedder - naturligvis - Paseo Severiano Ballesteros.
Dermed må Buenavista Golf i alle henseender være siges at være et smukt mindesmærke for den spanske golfmagiker, som vandt ikke færre ende 91 professionelle turneringer, heriblandt fem majors.

I forbindelse med baneåbningen blev Ballesteros rost meget for sit unikke banelayout, der i øvrigt byder på et en usædvanlig hulfordeling i form af seks par 3-huller, seks par 4-huller og seks par 5-huller.

Fem af banens hullerslutter med en green på klippekanten til Atlanterhavet. Det er hullerne 10, 13, 15, 16 og 17, hvor vindretningen og -styrken spiller en stor rolle med hensyn til sværhedsgraden. Jævnt tit sprøjter Atlanterhavets bølger ind over disse greens, hvor det kan svært at koncentrere sig at putte mellem bølgesprøjterne. Det blæser næsten altid i det nordvestligste hjørne af Tenerife, så man skal absolut ikke forvente at spille banen til sit handicap i første forsøg.

Ballesteros beskrev selv det unikke i banelayoutet ved, at de fleste af hans huller dels byder på alternative spilleretninger, og at der dels forekommer flere akavede slag. Et af sidstnævnte står man faktisk allerede for på 1. hul, par 5, hvor man skal slå tredjeslaget fra et nedadgående fairwayleje over et tværgående vandløb til en lavtliggende green - medmindre man slår andetslaget på greenen.

Fascinerende klubhus

De 18 huller løber dels gennem kuperet og dels gennem fladt terræn, og det er først og fremmest de kuperede huller, der stiller store krav til både taktisk og teknisk kunnen. Efter det lange og svære 1. hul venter banens korteste par 3, der måler beskedne 96 meter fra rød og 122 meter fra gul tee.

Selvom hullet har handicapnøgle 17 og dermed altså rangerer som banens næstletteste, skal man være glad for en par. Det skyldes, at en større tværgående ravine beskytter greenen, og at denne ligger noget højere i terrænnet end teestederne. Undervurderer man højdeforskellen, havner bolden i ravinen. Man skal absolut ikke vove sig ned i ravinerne for at lede efter sin bold mellem kaktusser og andre tornede planter.

Generelt er en del raviner og højtliggende greens i spil på banens kuperede huller. Det betyder, at man skal tænke sig ekstra godt om, inden man slår sine slag på disse huller, hvor præcision betyder mere end længde i slagene.

To af banens bedste huller slutter de to halvdele. Både 9. og 18. hul er par 5 med en kuperet fairway og en vanskelig indgang til greenen, vanskelig, fordi en forkantsø beskytter begge greens. De to huller ligger side og side og slutter begge foran klubhusterrassen og -restauranten, hvorfra indspillene som regel følges med stor interesse. Der er i øvrigt tale om et både smukt og  moderne klubhus med en fascinerende udsigt over både golfbanen og Atlanterhavet.

Frodigste region

Buenavista ligger rent geografisk i regionen Daute Isla Baja, Tenerifes frodigste, fordi det regner mere i nordvest end det gør i sydvest, hvor Spaniens højeste bjerg, Teide ikke holder på skyerne - som den gør i nordvest. I luftlinje er der kun 10 kilometer mellem Buenavista del Norte og Teide. Baja-regionens frodighed afspejler sig i øvrigt på golfbanen, hvor de 18 huller er opkaldt hver sin lokale planteart, der ikke findes ret mange andre steder på Tenerife - hvis overhovedet.

Bor man som golfturist i den sydvestlige del af Tenerife, hvad de fleste gør, bør man alligevel unde sig en besværlig og langsommelig køretur forbi Teide til den nordvestlige del og spille Buenavista-banen, fordi den ikke ligner nogen af øens andre golfbaner og derfor udgør en anderledes oplevelse. Specielt den frodige og farverige natur falder i øjnene - både på og udenfor golfbanen.

Er man botanisk interesseret, skal man først og fremmest aflægge et besøg  i naturreservatet Teno, som golfbanen grænser op til, men også til La Oratava, en af de kanariske øers ældste landsbyer, der blev grundlagt i begyndelsen af det 16. århundrede efter den spanske erobring af øen. La Oratava er i dag en forstad til Puerto de la Cruz, den største by på nordvestkysten.
Der er 38 kilometer fra Buenavista del Norte til Puerto de la Cruz, som  indenfor de senere år har udviklet sig til en moderne ferieby kun 27 kilometer fra Tenerife North Airport, som desværre ingen danske rejseselskaber beflyver i øjeblikket. Fra Tenerife South Airport er der 88 kilometer til Porto de la Cruz.

Book din golfrejse til Hotel Hacienda del Conde member of Meliá Collection


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.