Bjerggeder måtte vige for La Cala

Med konstante udviklingsprojekter gennem 33 år er La Cala for foden af Sierra Mijas-bjergene ved at udvikle sig til et af Spaniens største golfresorts med mulighed for andre aktiviteter som fodbold og tennis

-Jeg håber da, jeg ved, hvad jeg laver! Citatet tilskrives den amerikanske golfbanearkitekt, Cabell B. Robinson, da han for over 30 år siden netop havde accepteret et tilbud om at bygge en golfbane i det vildt kuperede terræn på bjergsiden mellem Sierra Mijas og Mijas Costa på Costa del Sol.

Det mundede i første omgang ud i den første 18 hullersbane, Campo Asia (1990), og blev siden fulgt op med søsterbanerne Campo America (1996) og Campo Europa (2005), så der i dag spilles flittigt golf på nogle områder så kuperede, at de under normale omstændigheder ville være forbeholdt bjerggeder.

Men La Cala (bugten) er meget andet end golf, nemlig et firestjernet resort, der er ved at udvikle sig til et sportsmekka i lighed med f.eks. det mere kendte La Manga på den spanske østkyst i nærheden af Murcia, hvor der også er tre 18 hullersbaner foruden tennis og mange andre aktiviteter.

Foruden de tre golfbaner og træningsområdet består La Cala-resortet i dag af La Cala-hotellet med 107 værelser, 300 boliger (huse/lejligheder) og baner til både fodbold, tennis og squash. Ejerne har netop igangsat en ny udbygning af resortet budgetteret til 120 mio. kr., så den erklærede ambition om 1.000 boliger kan blive til virkelighed inden for de næste 10 år.

Når man ad snoet bjergvej ankommer til La Cala-resortet, får man ret hurtigt forståelse for, hvorfor La Cala råder over Solkystens formentlig største flåde af golfbuggies, for det er et meget lille mindretal af spillere, der vælger at tackle dette område til fods.

En modig arkitekt

Det hele begyndte i 1980’erne, da den irske koncern, FBD Hotels & Resorts, der allerede var til stede på Solkysten med ejerskabet af Sunset Beach Club i Benalmadena, investerede i købet af fire kvadratkilometer landbrugsjord (oliven, appelsiner og avocadoer) for næsten 50 mio. kr. med det formål at udvikle området til et golfresort med tre 18 hullersbaner.

Andre 50 mio. kr. måtte – med Mijas-kommunens hjælp – investeres i anlægget af en fem kilometer lang vej gennem det ufremkommelige område. Med til nybyggeriet hørte en bro, der skulle forbinde resortet med Mijas mod nord samt tre underjordiske tunneler, der skulle gøre det lettere for de lokale bønder at passe deres geder i området.

Da den irske koncern skulle anlægge golfbanerne, kastede de blikket på amerikaneren Cabell B. Robinson, der på det tidspunkt netop var gået solo med sit eget firma efter 17 års arbejde for den berømte Robert Trent Jones-organisation.

-Mit første indtryk var, at dette terræn var grænsen for, hvad der kunne forvandles til golfbaner på grund af det voldsomt kuperede terræn og de store ændringer i landskabet, der var nødvendige at foretage, sagde Cabell B. Johnson flere år efter.

-Jeg var fra starten klar over, at der skulle flyttes en masse jord for at gøre området spilbart, og det endte med, at vi flyttede rundt på 500.000 kubikmeter jord, mens vi samtidig bevarede den spektakulære og dramatiske udsigt over området. Uden at blive beskyldt for at lyde arrogant vil jeg sige, at jeg er ret stolt af arbejdet med La Cala-banerne, sagde Cabell B. Johnson, da Campo Europa var på plads som den sidste i 2005.

Frisk renovering

Den nyeste udbygning, Solana Village, med 48 lejligheder for en investering på 120 mio. kr. er lagt i hænderne på samarbejdspartneren Taylor Wimpey, der har 65 års erfaring med ejendomsudvikling på Costa del Sol og også står bag etableringen af 300 andre boliger på La Cala.

Solana Village-boligerne med en fælles 600 kvadratmeter stor swimmingpool designet som en lagune får panoramaudsigt over golfbanerne tæt på Campo America, klubhuset og hotellet.

Golf World Top 100 har tidligere bedømt La Scala-resortet som det bedste 4-stjernede golfresort i Spanien og som nummer 13 på listen over Europas bedste resorts. På verdensplan er La Cala rangeret som nummer 73.

Inden for de seneste fire år har alle tre 18 hullersbaner været igennem en renoveringsplan, der har givet en ’ansigtsløftning’ på det tekniske felt. Og netop nu arbejdes der på højtryk på at renovere klubhuset, restauranterne og det store terrasseområde med udsigt over banerne.

Kendte fodboldspillere

La Cala-resortet fik en ny dimension i starten af det nye årtusinde, da man besluttede sig for at tilføre resortet en fodboldbane beliggende i en beskyttet del af resortet, der sikrer spillerne god plads og lidt privatliv.

Foruden flere skandinaviske klubber har La Cala også haft besøg af klubber som FC Porto, Anderlecht, Leeds United og Glasgow Rangers, og La Cala har på det individuelle plan også været vært for stjernespillere som Eric Cantona, Roy Keane, Harry Redknapp, Steven Gerrard, Ryan Giggs og Jose Mourinho (træner).

Resortet har også været benyttet til ferie/trænings-ophold af individuelle golfspillere som Sergio Garcia, Danny Willett og Miguel Angel Jimenez, og i 2017 var resortet vært for de professionelle på Challenge-touren under DP World Tour.

I lighed med andre resorthoteller har La Cala naturligvis også et opdateret spa- og wellness-center, og foruden muligheden for at spille tennis og squash er der også gode muligheder for at motionere med løbetræning. Man har således afmærket to forskellige løberuter, der følger buggystierne på to af golfbanerne. Man har også mulighed for at tilkøbe en specialist til løbetræning.

De tre golfbaner

Denne signaturs bud på en bedømmelse af resortets golfbaner vil være, at halvdelen af de besøgende vil prise banerne for den spektakulære beliggenhed med en masse panoramaudsigt og spændende layouts over kløfter og strafområder, mens den anden halvdel vil rive sig i håret over sværhedsgraden.

Generelt spilles alle tre 18 hullersbaner betydeligt længere, end de egentlig er, fordi højdeforskellene på de enkelte huller kan være ret så voldsomme og helt op til 50-60 meter – med spil op ad bakkerne mod greens på langt de fleste af hullerne.

Heldigvis har Cabell B. Robinson taget højde for sværhedsgraden ved at etablere fem forskellige teesteder, så længden på de enkelte baner kan varieres fra godt 4000 til knap 6000 meter. Og da buggykørsel absolut kan anbefales, er det muligt for alle at slippe helskindet igennem uden at få fornøjelsen totalt spoleret.

Campo Asia er stedets først anlagte og mest spektakulære og udfordrende bane – også for de professionelle, der har 5925 meter at boltre sig på. Alle fire par 5-huller er under 500 meter, men smalle fairways og indspil op ad de stejle bakker snyder for det meste.

For mellemhandicappere byder par 4-hullet 4 på et vanvittigt svært udslag til fairway trods den beskedne længde på 279 meter (gult). På de to par 5-huller 5 og 10 er det altafgørende at komme rigtigt ud af starthullerne, lige som afslutningshullet par 4 kræver fuld koncentration. Et kritisk punkt er den manglende skiltning flere steder på banen.

Mens Campo Asia fra starten fik betegnelsen Syd-banen, blev Campo America efter åbningen i 1996 benævnt som Nord-banen, der er layoutet i et betydeligt mere venligt og spilbart landskab med flere brede fairways og langt færre tricky indspil til greens.

Par 3-hul på grænsen

Campo America byder lidt usædvanligt på en fordeling med fem par 3-huller, fem par 5-huller og kun otte par 4-huller. Hul 15 er det næst længste hul på banen med 500 meter og ratet med index 1, mens afslutningen på par 5-hullet 18 dogleg venstre er det suverænt smukkeste hul på banen.

Som den nyeste bane er Campo Europa den mest spilbare for gennemsnitsgolferen med et lidt fladere terræn, bredere fairways og generelt større greens end de to øvrige baner. Banen gennemskæres af floden Ojén, der sætter sit præg på otte huller og skærer igennem tre fairways. Hele fem broer præger banen, og i buggy skal man igennem fire tunneler.

Par 5-hullet 11 på 524 meter er det længste hul på hele resortet, mens man med hul 14 på 233 meter er gået til den absolutte grænse for, hvor langt et par 3-hul kan være – og så er green-området endda pyntet op med et vådt strafområde!

Velkommen til rollercoaster-golf i ’bugten’ mellem Sierra Mijas og Costa Mijas.

PS: La Cala-resortet er i øvrigt også hjemstedet for det nye danske golfkoncept, Golf N’ Living, der administrerer luksusboliger for golfaktive danskere, der i fællesskab investerer i en eller flere lejligheder efter deleøkonomi-princippet. Senest omtalt i Golfmagasinets december-udgave.

Læs mere om La Cala Golf Resort


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”