Kunstværk i historisk ramme

K Club i Irland er ikke kun en berømt Ryder Cup-bane, der i september 2023 var vært for DP World Tour. Det er også et femstjernet luksusresort for præsidenter og andre berømtheder parate til at betale 150.000 kr. – per nat!

Der er mange eksklusive golfresorts i Europa. Og så er der K Club i County Kildare i Irland tæt på Dublin. Det er nærmest at betegne som et kunstværk i en historisk ramme.

Her er Arnold Palmers Ryder Cup-bane fra 2006 plus endnu en Palmer-bane på samme resort det helt store trækplaster for golfturister.

Men opholdet kan også suppleres med andre fritidssysler som ridning, fiskeri og falkejagt - og en overnatning i Straffan House i Tiger Woods’ seng for 150.000 kr. Per nat forstås! 

Men så er der også råderet over 10 værelser, en personlig butler, spa, swimmingpool og adgang til en vinkælder med en kollektion fra 1928 og et kig på Irlands dyreste vin, en flaske La Romanee Conti 1990 til 37.000 pund (318.000 kr.).

Straffan House ligger langs med fairway på første hul på Palmer North Course og er resortejerens personlige bolig, der normalt kan bookes i lighed med de 128 værelser på K Club Hotel, der er et af Irlands kun fire femstjernede hoteller. Straffan House er opdelt i to med Palmer Lodge og Straffan Lodge, men kan også bookes samlet af celebrities, der gerne vil undgå paparazzi-blitz.  

Blandt gæsterne i Straffan House gennem tiderne har foruden Tiger Woods også været de to amerikanske præsidenter, Bill Clinton og George W. Bush, mens underholdningsindustrien har været repræsenteret ved stjernenavne som Justin Bieber, Justin Timberlake, One Direction, Spice Girls og Ozzy Osbourne. Af disse berømtheder har i hvert fald den golftossede Timberlake sat pris på de to klassebaner på stedet.

Presseafdelingen på K Club kan for tiden ikke oplyse den øjeblikkelige pris for booking af Straffan House af den simple grund, at udlejningen er sat i bero, mens ejeren overvejer fremtiden for den ekstravagante del af K Clubs hotelvirksomhed.



Verdensberømt stutteri

På forsiden af Straffan House ved indkørslen er der en lille plæne med bede og et par bronzeskulpturer med jockey til hest. Og det er der en særlig grund til.

K Clubs naboskab til Irish National Stud & Gardens i Tully få minutters kørsel væk har angiveligt været medvirkende til at tiltrække både berømtheder og almindelige turister med bare en anelse interesse for hestesport.

Irlands største og mest berømte stutteri er kendt over hele verden for opdræt af de største talenter inden for hestesport. Opdrættere fra hele verden sender hopper til stutteriet, hvor de bliver bedækket af de mange hingste, hvis afkom sælges for millioner af kroner, mens opdrætterne skal betale honorarer, der kan ligge mellem priserne på en dyr bil og et mindre hus.

Blandt de mange hingste på stedet er der levende legender som Indian Ridge og Invincible Spirit, der har mange triumfer bag sig i ikoniske hestevæddeløb som Royal Ascot Gold Cup, Cheltenham Golf Cup og Champion Hurdle.

Foruden at se staldene med de mange berømtheder kan turister også forsøge sig som jockey i et virtuelt race i konkurrence med andre i Irish Racehorse Experience. Eller de kan aflægge et besøg i stedets blomstrende Japanske Have. Stutteriet er grundlagt helt tilbage i 1900 af oberst William Hall Walker.

I Smurfit-familiens eje

Kildare Hotel og Golf Club (i daglig tale K Club) er i flere etaper bygget op omkring Straffan House i den lille by Straffan helt tilbage i 1831 og stilmæssigt baseret på den franske Chateau-arkitektur. Skaberen var Hugh Barton, der ejede vinfirmaet Barton and Guestier,

Det store landsted i nærheden af Barberstown Castle var i Barton-familiens eje i flere generationer frem til 1949, da Derick Barton solgte stedet til fabrikanten John Ellis. Ejendommen skiftede hænder yderligere tre gange, indtil Jefferson Smurfit Group kom til i 1988 og forvandlede stedet til det Kildare Hotel og Golf Club-resort, der kendes i dag med det femstjernede hotel, de to fremragende golfbaner Palmer North og Palmer South Course samt The Barton Restaurant, der i 1993 og 1994 blev tildelt en Michelin-stjerne med Michel Flamme som køkkenchefen.

Jefferson Smurfit Group blev grundlagt i 1934 som producent af papkasser og papemballage. Efter Jefferson Smurfits død i 1977 blev virksomheden ført videre af den ældste søn, Michael Smurfit, der investerede i K Club i 1988 og senere solgte en del af JSG-gruppen til den amerikanske kapitalfond, Madison Dearborn Partners.

Michael Smurfit betingede sig ved salget, at K Club kunne frikøbes inden 2007. Den klausul gjorde han brug af i 2005, da han sammen med forretningsmanden, Gerry Gannon, investerede i frikøbet af K Club, som han så blev eneejer af i 2012, da Gannon solgte sine 49 pct. af aktierne til Michael Smurfit.

Den store Smurfit-familie blev i øvrigt ramt af et par tragedier i slutningen af forrige århundrede. Michael Smurfits yngre bror, Jeff Smurfit Jnr. døde af hjertestop som kun 50-årig i 1987, mens hans søn Jason som 35-årig i 2006 begik selvmord i London ved at sætte ild til sig selv på en kirkegård - plaget af personlige problemer med drikkeri, narko og spil.

K Club solgt for 525 mio. kr.

Michael Smurfits samarbejde med en af golfhistoriens største navne gennem tiderne, den amerikanske syvdobbelte majorvinder og banearkitekt, Arnold Palmer, førte op gennem 1990’erne til etableringen af de to baner, der i dag benævnes som Palmer North og Palmer South Course. 

Det er det eneste resort i Europa, hvor Palmer har lagt streg til to 18 hullersbaner. Der er dog andre steder i Europa, hvor han har tegnet en enkelt 18 hullersbane, f.eks. på Scharmützelsee-resortet syd for Berlin.

I perioden 1991 til 2007 var K Club vært for en afdeling af European Tour hele 13 gange under navnet Smurfit Irish Open, og det gode samarbejde mellem Michael Smurfit og touren førte i 2006 til værtskabet af Ryder Cup-turneringen mellem Europa og USA. Ian Woosnam var kaptajn for Europa, der vandt en knusende sejr på 18,5 mod 9,5.

I corona-året 2020 var det blevet tid for Michael Smurfit til at afhænde sit og familiens livsværk for 525 mio. kr. til ejeren af TLC nursing-gruppen, Michael Fetherston. 

-Ejerskiftet markerer afslutningen på en æra for mig og hele min familie. Jeg adresserer min store taknemmelighed til hele K Club-teamet for den store loyalitet og support over mange år, sagde Michael Smurfit i forbindelse med salget.

DP World Tour-ambitioner

Da Michael Fetherston som den nye ejer straks headhuntede Paul Heery i 2020 som ny chef på K Club, var det ikke kun for at udvikle hotellet på resortet, men også for at opfylde nye ambitioner i relation til DP World Tour.

Paul Heery havde gjort sig positivt bemærket som chefen på et andet stort irsk golfresort, Adare Manor i Limerick, der ejes af forretningsmanden J. P. McManus, tidligere storaktionær i fodboldklubben Manchester United, indtil han blev købt ud af Malcom Glazer.

Når DP World Tour vender tilbage til K Club 7.-10. september i år, bliver det på North Course, der også var værtsbane for Ryder Cup i 2006. Siden har K Club i 2016 også været vært for European Tour-turneringen Irish Open med Rory Foundation som vært.

De store sportslige ambitioner betyder også, at K Club allerede har lavet aftale med DP World Tour om afvikling af Irish Open i både 2025 og 2027, mens de to mellemliggende år, 2024 og 2026 byder på afviklingen af Iris Challenge Tour.

Palmer-stolthed over K Club

”Det var virkelig en stor tilfredsstillelse for mig, at K Club og North Course i 2006 blev beæret med værtskabet af Ryder Cup. Jeg betragter det som et højdepunkt i historien for Palmer Course Design, når et af firmaets mest skattede projekter skal huse en af de mest prestigefyldte turneringer.” Citat Arnold Palmer.

Af de 14 European Tour-turneringer på K Club har de 12 været afviklet på den meget smukke parkbane North Course, hvor hullerne flere steder flirter med floden River Liffey.

Fra backtee (blå) måler banen over 7400 yards par 72 (6.600 meter) med fire forskellige teesteder. Den høje tekniske standard er uden for diskussion, og hvad layoutet angår, føler man det næsten, som om man går fra det ene lille kunstværk til det andet i et imponerende galleri.

Arnold Palmer nævner selv par 5-hullet 4 (568 yards) som sit favorithul blandt de første ni på grund af S-formen og det dobbelte dogleg med en sø i højre side af fairway. Af samme grund har det fået navnet ’Arnolds Pick’.

Harrington og de 200 bolde

Golfmagasinets tester var så heldig at spille banen i flight med Conor Russell, der ikke blot har en snes år bag sig som PGA-pro, men aktuelt bestrider den vigtige stilling som director of golf i K Club.

Han var en levende baneguide, der samtidig gav gode (og tiltrængte!) råd om mit golfsving. Men nok så vigtigt var han også god for flere sjove anekdoter om kendte spilleres optræden på netop North Course.

Om par 4-hullet 7 på 434 yards, der spilles som banens absolut sværeste hul, kunne han følgende historie om Padraig Harrington, der som en træningsøvelse stillede sig op på teestedet og slog 200 bolde ud på - eller i retning af fairway!

”Med en ultrasmal fairway mellem vand hele vejen i højre og træerne i venstre er det et perfekt træningshul. Kan man lære at spille det, kan man spille alle smalle huller i verden,” lød citatet fra Harrington, der er kendt for sine ekstremt seriøse træningsmetoder.

Som bonusoplysning kunne Conor Russell fortælle, at Padraig Harrington slog de 200 bolde uden hjælp fra caddie eller andre, så han måtte selv samle dem alle op igen – med undtagelse af de få, der gik i vandet.

Bjørn smed sejren i vandet

Par 5-hullet 7 på 570 yards dogleg højre før et meget kritisk indspil over River Liffey er ikke bare svært, men også et meget smukt hul med udsigt til hotellet.

Og på par 4-hullet 8 med 422 yards kunne Conor Russell næsten ikke vente med at fortælle historien om Thomas Bjørn, som den udspillede sig i Smurfit European Open i Ryder Cup-året 2006. Dengang var banen vendt modsat, så hullet var banens nummer 8.

-Som det fremgår af layoutet doglegger hullet fra tee til green med vand hele vejen i venstre. (Heraf navnet Half Moon). Det var finaledag, og Bjørn førte turneringen som storfavorit med hele fire slag efter tredje runde. Tre gange slog han bolde i vandet på hullet, mens hans daværende hustru fulgte ’tragedien’ fra tæt hold. Så var den finale ødelagt, og med en runde i 86 sluttede danskeren helt nede som nummer 33, siger Conor Russell med et skævt grin.

I øvrigt er par 5-hullet 18 på 537 yards et fremragende afslutningshul med en stor sø til venstre i indspillet foran klubhuset, så der er god udsigt for tilskuere til de mange ’ulykker’, der kan ske på et hul med navnet ’Hookers Graveyard.’

Europas største klubhus

Golfmagasinets medarbejder fik under besøget på K Club ikke lejlighed til at spille South Course. Men med lidt over 7300 yards er den kun cirka 100 yards kortere end Ryder Cup-banen, men meget forskellig fra denne.

Arnold Palmer har lavet et design, der lægger sig tæt op ad begrebet indlandslinks med klitlignende features og dramatiske klippeformationer undervejs.

South Course var vært for Smurfit European Open i 2004 med sydafrikaneren Retief Goosen som vinder kun to uger efter, at han havde vundet sin anden US Open-titel. Tre år efter i 2007 sluttede den 13 år lange Smurfit-epoke med, at skotten Colin Montgomerie vandt på South Course.

Foruden hotellet og Straffan House har K Club naturligvis to klubhuse – et til hver af banerne. Ryder Cup-banen har Palmer House, mens South Course har vundet berømmelse for et selvstændigt klubhus – et palæ på 40.000 kvadratmeter! Ifølge de historiske beretninger rejste Michael Smurfit rundt i Europa for at se på klubhuse, hvorefter han besluttede sig for at bygge, så det lige præcis blev nogle få kvadratmeter større end det hidtil største!

Endnu et lille vidnesbyrd om det storslåede og magiske ved Kildare Hotel og Golf Club, der i sit logo i øvrigt har teksten: Fortuna favente – begunstiget af heldet.

Book din golfrejse til Irland


Artiklen er skrevet af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”