Den amerikanske golfbaneakitekt Ron Kirby, der har arbejdet sammen med golflegender som Robert Trent Jones Senior, Gary Player og Jack Nicklaus - har tegnet mange spektakulære golfbaner. Til disse hører måske ikke den eneste, han har designet på dansk grund - i Royal Golf Center på Amager. Det gør derimod en bane, som mange danskere har spillet på Gran Canaria, Salobre New Course, i Salobre Hotel Resort & Serenity. Dette eksklusive resort har også en anden, men mindre spektakulær bane, Salobre Old Course, som blev åbnet i 1999 og blev designet af franskmanden Roland Favré.
Salobre-anlægget, der ligger i bjergene midt imellem de populære feriebyer Maspalomas og Puerto Rico, er i øvrigt det eneste på Kanarieøerne med to 18 hullers-baner. Af andre spektakulære Ron Kirby-baner på Kanarieøerne kan nævnes Meloneras Golf på Gran Canaria, Jandia Golf på Fuerteventura og Lanzarote Golf på Lanzarote. Meloneras Golf ligger i øvrigt kun 10 minutters kørsel fra Salobre-banerne.
Kirby har også tegnet linksklassikere som Old Head Golf Links, Hogs Head Golf og Castlemartyr Golf i Irland. I sit hjemland, USA, er Ron Kirby mest kendt som designer af Ranch Golf Course at Pole Creek i Colorado, Fair Oaks Ranch Golf i Texas og Dolphin Head Golf i South Carolina.
Desuden har Kirby slået stregerne til verdens mest spektakulære 18 hullers par 3-bane bestående af seks teesteder og én green med tre hulflag. Hole In Heaven hedder banen, som ligger i 1200 meters højde i den italienske del af alperne, Dolomitterne.
Kun gæsterne i den eksklusive San Lorenzo Mountain Lodge har adgang til Hole In Heaven, der også anes som verdens mest vertikale golfbane, fordi det enten går stejlt opad eller stejlt nedad til den 45 meter aflange green fra de seks forskellige teesteder. Det hævdes, at ingen endnu har spillet banen i par, siden den blev åbnet i 2012! Logden er i øvrigt en tidligere jagthytte, hvis historie daterer sig helt tilbage til det 16. århundrede.
Tee It Forward-koncept
Det går også opad eller nedad på Salobre New Course, som blev åbnet i 2008 og ligger i et betydeligt mere kuperet bjergterræn end Salobre Old Course, hvor man som regel altid kan finde sin bold, selvom den ikke havner på de brede fairways. Disse omgives af enkelte klippeformationer og store waste areas med spredte kaktusser og palmer, mens stort set alle hullerne på Salobre New Course spilles på smalle fairways, hvor skæve slag gør, at bolden forsvinder i dybe raviner mellem udslukte vulkaner. Det er med andre ord både taktisk og teknisk præcisionsgolf, man skal spille på New Course.
New Course er faktisk så svær, at banen i 2018 introducerede konceptet Tee It Forward fra gul, blå og rød tee, der i stedet skiftede navn til 45 (4500 meter), 40 (4000 meter) og 35 (3500 meter). Konceptet er udviklet af United States Golf Association og PGA of America og går ud på, at man bør spille banen fra den totallængde, der passer bedst til éns slaglængde med driveren. Det er konceptets formål dels at gøre spillet til en større fornøjelse for spillerne og dels at forkorte spilletiden.
Generelt er der tale om en usædvanlig kort bane med par 68, hvor den længste totallængde kun lyder på 4821 meter, selvom den har skiftet navn til 50 (5000 meter) i stedet for hvid tee. På grund af de vulkanske omgivelser fortæller de fire totallængder overhovedet intet om banens sværhedsgrad. Man kommer nemlig kun banen rundt uden strafslag og katastrofale hulscores med solide, præcise drives. Spiller man hele banen uden at miste én eneste bold, føles det som et mirakel!
Frygtindgydende drive
Allerede på 1. hul, par 5, får man et både frygtindgydende, men også fascinerende indtryk af, hvad der venter én i løbet af runden, idet en dyb ravine grænser op til højre side af fairway fra tee til green.
2. hul, par 3, ligner umiddelbart en let sag, men det passer kun, hvis man ikke slår for langt, så bolden fortsætter ned i en ravine. 3. hul, par 5, begynder med en skrånende fairway fra venstre mod højre og slutter med et andet eller tredjeslag over en langstrakt ravine - et svært hul, der derfor og-så har handicapnøgle 1.
Efter et downhill par 3 med ravine på venstre side af fairway fra tee til green følger banens signaturhul, 5. hul, par 5, hvor man slår drivet over et bredt vulkansk krater - for de fleste spillere uden én-cifret handicap sandsynligvis banens mest frygtindgydende slag. Selvom der er tale om et kort par 5, har hullet handicapnøgle 3, fordi det slutter med en smal, aflang green, hvor vulkankrateret opsluger alle for højreorienterede indspil. Til gengæld er 6. hul, et kort par 4, en oplagt birdiemulighed, fordi det ikke rummer forhindringer af betydning.
På nogle huller ligger enten teestedet eller greenen så højt, at vindens styrke og retning spiller en stor rolle for sværhedsgraden. Det er f.eks. tilfældet på 7. hul, par 3, downhill. I modvind kan det fra teestedet være nødvendigt at slå en kølle i stedet for et jern.
Returbold på fairway
Tre kæmpestore kaktusser indrammer fairway på 8. hul, et kort par 4, og dem skal drivet helst ikke karambolere med. De ligger i driverlængde, så det gælder om at slå teeslaget kort af dem med en fairwaykølle eller et jern.
9. hul, par 3, har kun et lille stykke fairway foran greenen, som beskyttes af en aflang bunker i venstre side. Hvis bolden ikke havner på det lille stykke fairway eller på greenen, forsvinder den i klippedybet.
10. hul, endnu et kort par 4, går stejlt uphill, og når drivet ikke frem til det flade plateau på den sidste del af fairway, ruller bolden retur mod teestedet!
Greenen har tre niveauer - med sandsynlighed for tre putts, hvis indspillet ikke rammer det niveau, hvor flaget står.
Et højtliggende teested og en lavtliggende green gør 11. hul, par 4, kortere, end tallene fortæller på scorekortet: 305, 295 og 240 meter. To bunkers i højre side af fairway udgør de største farer.
På 12. hul, par 3, er der ofte sidevind, som gør det svært at vælge på både jern, teknik og taktik på teestedet. Man må hverken slå for kort eller for langt, for i begge tilfælde forsvinder bolden i ravinerne.
Fire hulforkortelser
13. hul, banens korteste par 3 og det letteste ifølge handicapnøglen, fordi der er tale om meget korte længder: 120, 87 og 60 meter. Udsigten til Atlanterhavet fra den højtliggende green er nærmest ubeskrivelig! Tidligere var hullet et så langt par 3 (223, 204 og 186 meter), at det nærmest virkede uspilleligt. Derfor blev forkortet i 2018 ved indførslen af Tee It Forward-konceptet. Det samme skete med to andre huller - 2. hul og 12. hul. Tidlige-re blev endnu fjerde hul forkortet, og to af de fire forkortelser har ændret banens oprindelige par 70 til de førnævnte 68.
Med 14. hul, par 4, starter en nervepirrende og udfordrende afslutning på runden. Der er klippegrund til venstre for fairway, out of bounds til højre, og fairway snævrer tilmed ind i drivelængde. Ikke underligt, at hullet trods beskedne længder (298, 287 og 261 meter) har handicapnøgle 4.
Det efterfølges af et smalt par 3-hul med stenet hazard til venstre for fairway samt vand både til højre for fairway og for green. 16. hul, par 4, uphill, med en S-formet fairway har handicapnøgle 1, fordi der dels kræves et langt drive og dels et uhyre præcist andetslag til en diagonalgående, smal green bag to forkantbunkers.
Rundens sidste hul, par 5, er særdeles spektakulært. Det går voldsomt downhill, knækker 90 grader halvvejs og slutter med en smal, tværgående green ved foden af en klippeknold på den fjerne side af en sø. Der skal gode nerver til at slå slaget over søen - uanset om det gælder et langt andetslag eller et kort tredjeslag. Jo, det er vitterligt præcisionsgolf til det sidste på New Course, der i øvrigt har en usædvanlig hulfordeling: otte par 3-huller, seks par 4-huller og fire par 5-huller.
Aldrig afslapning
»Serenity«-tilføjelsen til hotelresortnavnet - betyder sindsro, men denne behagelige følelse passer faktisk ikke på New Course, hvis design er så dramatisk, at det faktisk aldrig tillader spillemæssig afslapning i løbet af runden.
Til gengæld er der masser af sindsro at finde på både hotellet og i de to villaer, hotellet ejer og udlejer i komplekset Los Lagos. Det 5-stjernede hotel har 313 værelser fordelt i fem forskellige fløje. Moderne form og design kendetegner hotellet, der desuden udmærker sig med et fitnesscenter på 11. etage, et spa- og wellnesscenter samt seks forskellige udendørs, opvarmede pools. Det største af disse, Sunset Pool, ligger på 11. etage med Bar 230 (tallet angiver barens højdemeter over havoverfladen). Desuden er der en adgangsgrænse på minimum 16 år til poolen. Daglige lektioner i yoga og pilates hører til de faste aktiviteter. Hotellet tilbyder også cykelruter, løberuter, en basketballbane og en fodboldbane.
Otte forskellige villakomplekser med private ejere - Salobre Villas, Salobre Hills, Las Tabairas, Los Lagos, Morro Golf, Golfers, Los Dragos og Los Balcanes - omkranser hotellet og golfbanerne, og et niende kompleks, Vista Golf, er under opførelse.
Byggefirmaet Grupo Satocan med hovedsæde i Las Palmas på Gran Canaria ejer og driver udover Salobre Hotel Resort & Serenity også tre andre hoteller på Gran Canaria, Marina Bayview og Marina Suites i Puerto Rico, Gold by Marina i Playa Inglés plus ét på Fuerteventura, Buendia Nohotel i Corralejo. I nogle år var Salobre-hotellet en del af Sheraton-kæden, men den forbindelse ophørte i 2018, ligesom det var tilfældet med de gamle banenavne, South Course og North Course, der blev til Old Course og New Course.
I øjeblikket gennemføres en renovering af New Course. Det betyder, at banen midlertidig er lukket, og at der f.eks. kun tilbyder seks golfrunder på Old Course i en ugepakke med halvpension på hotellet. Normalt tilbydes tre golfrunder på hver af banerne.
Kun i juli, august og september - de tre varmeste sommermåneder - er det fri golf for hotelgæsterne, som resten af året skal betale 100 Euro pr. runde - en rabatpris i forhold til ikke-hotelgæster, som må erlægge 120 Euro.
Den eneste vej gennem Salobre-resort hedder i Calle Swing (Svingvejen) - hvad ellers?
Få tilbud på din golfrejse til Salobre Golf Resort Gran Canaria
Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.
Nyhetsbrev